fbpx

Contact

Peste 500 de angajati din saline sunt in greva

Cei aproape 550 de angajati ai salinelor Slanic Prahova, Praid si Targu Ocna au fost in greva generala, in dimineata zilei de 26 februarie.

Protestatarii sunt nemultumiti, in principal, de faptul ca sunt obligati sa munceasca din greu, adesea cu utilaje vechi de zeci de ani, pe salariul minim pe economie.

Minerii de la Salina Slanic Prahova – primii care au intrat in greva, in dupa-amiaza zilei de 20 februarie – vor continua protestul pe termen nedefinit, a declarat pentru Ziare.com liderul sindical Alexandru Dragoi. In greva au fost, luni dimineata, si angajatii Salinei Targu Ocna. Liderul sindical Gheorghe Iaru a declarat, insa, ca i-a convins pe oameni sa suspende protestul. Cu toate ca a trecut deja aproape o saptamana de la izbucnirea grevelor din saline, Ministerul Economiei – actionarul majoritar al minelor de sare – nu a oferit nicio informatie oficiala cu privire la modul in care mediaza aceste conflicte de munca.

Am cerut si de la conducerea Salrom informatii cu privire la modul cum incearca rezolvarea crizei. Directia de comunicare a institutiei ne-a raspuns, insa, ca nu ne poate oferi pe loc astfel de informatii, ci doar daca le solicitam in scris.

Salrom a postat, in schimb, pe site-ul propriu un comunicat de presa prin intermediul caruia sustine ca, la nivelul societatii, “castigul mediu salarial a inregistrat in perioada 2016 – 2017 o crestere cu 17%, cheltuielile de natura salariala crescand de la 70,5 milioane lei in 2016, la 82,9 milioane lei in 2017”. In plus, Salrom sustine ca a marit salariile brute ale angajatilor, astfel incat veniturile acestora nete sa nu scada odata cu transferul contributiilor.

Nu in ultimul rand, Salrom sustine ca are in plan “investitii vizand retehnologizarea si eficientizarea productiei, protectia mediului si a zacamintelor, imbunatatirea nivelului de sanatate si se curitate in munca, dezvoltarea de noi produse, concomitent cu mentinerea capacitatii de productie in perimetrele concesionate. Un alt capitol de investitii pentru care s-au aloc at sume suplimentare o reprezinta dezvoltarea turismului salin in sucursalele societatii.

Avand in vedere necesitatile ridicate de investitii ale Societati, a fost stabilit un program de investitii pentru perioada 2018-2020 de peste 274,5 mil. lei, program ce urmeaza a fi finantat in proportie de 99% din surse proprii”, informeaza Salrom.

Sursa: ziare.com

Comments

comments

Apelează