fbpx

Contact

Piaţa de recrutare a crescut cu peste 40% în primul semestru, iar deficitul de personal se simte pe toate domeniile

Piaţa de recrutare din România a crescut cu peste 40% în primul semestru, din perspectiva volumelor de recrutare, a solicitărilor venite din partea companiilor şi a poziţiilor închise, deficitul de personal remarcându-se în toate domeniile de activitate, potrivit Adecco Professional Placement.

”Multe afaceri noi migrează spre România, marile companii multinaţionale localizate aici îşi dezvoltă businessul existent. Deficitul în zona de IT, la toate nivelurile, a trecut de 35% faţă de cerere, iar facultăţile nu reuşesc să livreze suficienţi candidaţi cu competenţele relevante. În zona de Finance, pe procese de tranziţie, se simte o lipsă relativă de candidaţi cu experienţă – în orice moment sunt aproximativ 1.200 de poziţii deschise, noi sau de înlocuire. În sales/suport a crescut cererea candidaţilor cunoscători a minim 2-3 limbi străine”, ne declară Marga Radu, Professional & Permanent Placement Director, Adecco România.

Lunar, firma procesează peste 700 de cereri şi plasează aproximativ 400 de candidaţi clienţilor din România, prin toate diviziile de recrutare, Permanent Placement, Professional & Executive Search.

Creşterea generalizată a pieţei muncii, cu mult peste creşterea Produsului Intern Brut, este susţinută de dezvoltarea rapidă a economiei globale şi a celei naţionale, la care se adaugă competenţele naţionale pe care angajaţii din România le pun la dispoziţia investitorilor globali.

Astfel, cererea de candidaţi vine din partea noilor jucători globali care intră pe piaţă, dar şi a celor deja stabiliţi, indiferent de mărimea lor. Potrivit Adecco, angajatorii fac eforturi pentru a păstra şi a atrage candidaţii valoroşi, care pot contribui rapid la dezvoltarea produselor şi serviciilor lor. De exemplu, în domeniul IT, există o creştere a salariilor de aproximativ 10% faţă de anul precedent, dar companiile din domeniu pun tot mai mult accentul pe proiectele/tehnologiile în care îi implică pe angajaţi şi pe programul şi condiţiile de lucru.

”Mulţi clienţi ne spun că avem salarii aproape egale de cele din vestul Europei în domeniul IT, iar dacă creşterea va continua, pot reconsidera investiţiile în România. Totuşi interesul pentru România şi competenţele locale este în creştere, lunar ne întâlnim cu investitori noi”, a mai declarat Marga Radu.

Adecco estimează că piaţa de recrutare va creşte în continuare, iar serviciile devin mai complexe, se pune accentul pe soluţii personalizate, cu focus pe calitate. În acest context, Adecco oferă solutii pentru clienţii săi – de la recrutare şi talent aquisition, până la proiectele de RPO (în exp. www.pontoonsolutions.com – parte a grupului Adecco).

Sursa: ZF

Comments

comments

Apelează