fbpx

Contact

Planurile de recrutare ale companiillor din România nu s-au schimbat după izbucnirea epidemiei de COVID-19 – sondaj BestJobs

Aproape o treime dintre companiile din România (30%) nu şi-au schimbat planurile de recrutare stabilite la începutul anului nici după izbucnirea epidemiei de COVID-19, păstrând acelaşi număr de poziţii noi pentru care vor face angajări în a doua parte a anului, arată datele unui sondaj realizat de platforma de recrutare BestJobs.

În acest context, cele mai multe oferte de joburi planificate pentru următoarele două luni vor fi în vânzări şi promovare online (47%), precum şi în producţie (33%). Pe fondul crizei de coronavirus, în perioada stării de urgenţă, afacerile au înregistrat o scădere cu până la 25% pentru mai mult de un sfert (27%) dintre companiile participante la cercetarea platformei de recrutare online. În acelaşi timp, 20% din totalul firmelor susţin că şi-au înjumătăţit, practic, veniturile. Cu toate acestea, 23,3% dintre companiile chestionate au declarat că activitatea lor s-a desfăşurat în mod normal în perioada stării de urgenţă, fără a fi redusă, iar peste 40% dintre angajatori spun că şi-au păstrat intactă echipa, respectiv nu au făcut concedieri (46,7%) şi nici nu şi-au trimis salariaţii în şomaj tehnic în această perioadă (40%), iar 23,3% chiar au făcut noi angajări. Potrivit sursei citate, aproape jumătate (47%) dintre angajatori afirmă că şi-au pregătit un plan de continuitate a business-ului, în timp ce 30% nu s-au gândit la o mai bună funcţionare a activităţilor în noul context. În ceea ce priveşte relocarea activităţii, 40% din totalul celor chestionaţi intenţionează să mute în mediul online o parte mai mare din activitate în următorul an, iar alte firme iau în calcul extinderea şi în alte sectoare ale economiei (13,3%), reducerea semnificativă a spaţiilor de birouri (10%) sau chiar schimbarea obiectului de activitate (3,3%).

În cazul a 33,4% dintre companii modelul de business nu va suferi schimbări majore. Peste o treime dintre angajatori şi-au chemat toţi angajaţii la birou încă din luna mai, după relaxarea măsurilor pentru prevenirea răspândirii coronavirusului şi ieşirea din starea de urgenţă.

Sondajul BestJobs a fost efectuat în perioada 1 – 15 iunie 2020, pe un eşantion de aproximativ 150 de companii mici şi medii din România.

Sursa: www.agerpes.ro

Comments

comments

Apelează