fbpx

Contact

Posturile de Software Developer, Ingineri şi Tehnicieni sunt cel mai greu de acoperit, deşi sunt printre cel mai bine plătite. Angajatorii au contactat în primul semestru cu 30% mai mulţi candidaţi decât în 2022

Posturile de Software Developer, Ingineri şi Tehnicieni sunt cel mai greu de acoperit, deşi sunt printre cel mai bine plătite. În primul semestru din 2023 au fost publicate pe bestjobs aproape 210.000 de anunţuri dintre care 27% au fost joburi în aceste domenii.

”Primele şase luni din 2023 au arătat că recrutorii se confruntă în continuare cu o piaţă a forţei de muncă tot mai competitivă, în special în domenii precum IT, Inginerie şi Tehnic. Lipsa de candidaţi specializaţi care îndeplinesc criteriile posturilor din aceste sectoare prelungesc foarte mult procesul de recrutare, astfel că timpul mediu de recrutare ajunge şi la 3 luni pentru poziţii middle sau 6 luni pentru seniori”, conform datelor platformei de recrutare online besjobs.

Numai în primul semestru din 2023 au fost publicate pe bestjobs aproape 210.000 de anunţuri dintre care 27% au fost joburi în aceste domenii. Până în acest moment, angajatorii au contactat în total circa jumătate de milion de candidaţi prin intermediul platformei, cu 30% mai mulţi decât în prima jumătate a anului anterior.

În prezent, IT-ul, Ingineria şi sectorul Tehnic se numără printre domeniile cu creşteri constante la nivelul salariilor, înregistrând majorări ale veniturilor de peste 10% faţă de anul precedent, potrivit datelor înregistrate în platformă de către angajatori. Astfel, din discuţiile cu recrutorii HIRE, care plasează candidaţi în cadrul proiectelor în desfăşurare, în IT, un Inginer software cu experienţă a cerut între 2.400 şi 2.700 euro net, iar un Automation QA Engineer între 1.900 şi 2.500 euro net.

În Inginerie, salariile dorite variază între 1.700 şi 2.400 euro net pentru un Inginer Constructor senior, 1.500-2.200 euro net pentru un Inginer proiectant instalaţii şi ofertare, 1.600 şi 2.200 euro pentru un Inginer reţele hidrotehnice şi 1.400-2.000 euro pentru un Inginer electric în domeniul energiei regenerabile.

Mecanicii şi tehnicienii auto pot câştiga între 1.200 şi 1.800 euro net, iar un Electrician de mentenanţă ajunge la un venit de 1.300 euro net.

Aceste roluri sunt cu atât mai greu de acoperit, cu cât candidaţii au la dispoziţie foarte multe opţiuni, atât în ţară, cât şi în străinătate. Totodată, principalul motiv pentru care domeniile cu cel mai mare deficit de specialişti rămân IT-ul, Ingineria şi Tehnicul este faptul că formarea academică sau profesională nu ţine pasul cu cererea, iar condiţiile economice actuale pun o barieră în plus în calea recrutării pentru aceste domenii.

Cu toate acestea, peste 2.400 de posturi şi-au găsit candidatul-pereche prin proiecte de recrutare HIRE, facilitate de bestjobs pentru angajatorii care doresc suport în recrutare, cu minimum de resurse alocate şi rezultate rapide. Rata de succes a fost de 92%, într-un timp mediu de livrare de 23 de zile, care este cu 30% mai mic decât în cazul recrutării clasice.

Sursa: www.news.ro

Comments

comments

Apelează