fbpx

Contact

Prevenirea abuzurilor in folosirea raporturilor de munca pe perioada determinata

Statele membre UE introduc, acolo unde nu exista deja, masuri legale pentru a preveni abuzurile care rezulta din folosirea contractelor sau a raporturilor de munca pe perioada determinata, in mod succesiv.

Se vor lua masuri legale de prevenire

Potrivit Clauzei 5 din cadrul Directivei 99/70/CE, se vor lua masuri legale de prevenire, avand in vedere nevoile specifice ale lucratorilor pe perioada determinata :

  • motive obiective pentru reinoirea contractelor/raporturilor de munca;
  • durata totala maxima prevazuta pentru succesiunea contractelor/raporturilor de munca;
  • numarul de reinoiri.

Statele membre stabilesc conditiile

Statele membre, stabilesc in ce conditii contractele sau raporturile de munca sunt considerate succesive sau sunt pe durata nedeterminata.

Conform Clauzei 5, sunt interzise reglementarile nationale potrivit carora sunt considerate contracte sau raporturi de munca pe durata determinata succesive numai cele care sunt separate unul de altul printr-o perioada de cel putin 20 de zile lucratoare.

O astfel de prevedere ar putea avea ca urmari:

  • excluderea unui numar mare de lucratori pe perioada determinata de sub protectia Directivei;
  • folosirea abuziva a raporturilor si a contractelor pe perioada determinata.

Clauza 5 nu interzice, in general, ca legislatia nationala sa contina o prevedere conform careia contractele sau raporturile de munca pe perioada determinata sa fie considerate succesive doar in cazul in care sunt separate printr-o perioada de timp de minim trei luni.

 

 

Sursa: legestart.ro

Comments

comments

Apelează