fbpx

Contact

Prima agentie de rating care trage un semnal de alarma privind majorarea salariilor

Moody’s, o agentie de rating, a schimbat ratingul Romaniei din pozitiv in stabil, ceea ce reprezinta de fapt un semnal de alarma.

Expansiunea politicilor fiscale si cresterile salariale, principalele motive

Principale motive pentru care ratingul a fost schimbat sunt:

  • expansiunea politicilor fiscale ale Romaniei, care au rezultat intr-un deficit bugetar ridicat, care va duce la o datorie publica crescuta;
  • pro-ciclicitatea politicilor macroeconomice, care au dus majorarea rapida a salariilor, la o deteriorare a competitivitatii preturilor si la o largire a deficitului de cont curent.

“Aceste masuri sunt contrare tendintelor financiare si fiscale anticipate de Moody’s cand a schimbat ratingul in 2015 de la stabil la pozitiv”, putem citi in anuntul Moody’s. 

Cresterea economica e data de politica fiscala expansionista

Desi robusta, cresterea economica e data de politica fiscala expansionista. Cum cresterea este sustinuta de oferta si pune in pericol competitivitatea preturilor, se asteapta o crestere robusta PIB in termeni reali de 4% in 2017 si 3.5% in 2018, in timp ce in 2016 cresterea a fost 4.8%.

Impulsul economic s-a mutat de la revenirea exporturilor la o cerere domestica bazata pe stimuli fiscali. 

Ministrul Finantelor este insa, optimist

”Cresterea economica sustenabila, imbunatatirea cadrului institutional si continuarea reformelor structurale, precum si nivelul scazut al datoriei publice, vor contribui la imbunatatirea in viitor a ratingului de tara”, a afirmat Viorel Stefan, ministrul finantelor publice.

 

Sursa: zf.ro

Comments

comments

Apelează