fbpx

Contact

Primul val important de concedieri in bankingul romanesc din ultimii 4 ani

Bancile din Romania au realizat in 2018 cele mai mari reduceri de personal din regiune, numarul total al bancherilor ajungand la 53.737, in scadere cu aproximativ 1.300. Acesta este cel mai important val de concedieri inregistrat in bankingul romanesc din ultimii 4 ani. Pe langa reducerea personalului, bancile locale au inchis si 214 sucursale, potrivit datelor furnizate de Banca Centrala Europeana. Romania si Polonia au fost singurele tari din regiune unde s-au inregistrat scaderi semnificative de personal anul trecut.

In termeni nominali, numarul bancherilor polonezi a scazut chiar mai mult decat in Romania, (net 2.789 concedieri), insa procentual bancile din Polonia si-au redus personalul cu 1,6%, in vreme ce in Romania scaderea este de 2,3%. In Ungaria, Slovacia si Cehia bancile au marit numarul angajatilor in 2018, in timp ce in Croatia si Slovenia s-au inregistrat scaderi minore.

Bancile din Romania au redus constant personalul in ultimii ani, dar numarul net al concedierilor a fost unul modest, in general de cateva sute pe an. Scaderea semnificativa din 2018 vin ca urmare a unui cumul de factori, poate cel mai important fiind reprezentat de restructurarile ce au avut loc ca urmare a unor fuziuni si achizitii.

Astfel, Banca Transilvania a preluat oficial Bancpost la inceputul lui 2018, procesul de integrare al afacerilor fiind continuat pe parcursul anului. De notat ca in 2015, anul in care Volksbank a fost preluata de Banca Transilvania, in sistemul bancar romanesc a fost de asemenea notata o scadere semnificativa a angajatilor (-1.800). Tot in 2018, americanii de la J.C. Flowers au intrat pe piata romaneasca achizitionand Piraeus Bank si schimbandu-i denumirea in First Bank. Cel mai probabil, restructurarea bancii a dus la o scadere a numarului personalului.

Chiar daca momentan efectele sunt limitate, digitalizarea si automatizarea proceselor bancare poate duce la o reducere, per ansamblu, a numarului de angajati. ING Bank Romania a fost anul trecut prima banca locala care a renuntat la casieriile clasice pentru incasarile sau eliberarile de numerar. Pentru persoanele fizice, ING a oferit clientilor posibilitatea retragerilor si depunerilor la bancomate, in vreme ce in cazul firmelor banca a dezvoltat un serviciu pentru ridicarea numerarului de la sedii.

Suedezii renunta la cash. Rezultatul? Un sfert din bancheri concediati
Efectul digitalizarii bancare asupra numarului de angajati este cel mai vizibil in Suedia, tara unde bancile si-au redus cel mai puternic personalul in 2018. Mai exact, bancile suedeze au avut cu 26% mai putini angajati (-18.622 nominal) si sucursale (-525 nominal) in 2018, comparativ cu anul precedent, aceasta fiind cea mai mare scadere procentuala din Uniunea Europeana.

Doar in Germania s-a inregistrat o scadere nominala mai mare de personal (-32.384), insa procentual numarul bancherilor nemti s-a redus cu 5,4%, cu mult sub nivelul inregistrat in Suedia. Germania are 565.000 de bancheri, in comparatie cu cei 52.200 din Suedia.

Sursa: www.wall-street.ro

Comments

comments

Apelează