fbpx

Contact

Profesia de avocat va fi compatibilă cu activități în mai multe domenii, precum protecția datelor, proiecte cu finanțare UE sau învățământ preuniversitar

Exercitarea profesiei de avocat va fi compatibilă cu activități și funcții didactice inclusiv în învățământul preuniversitar, respectiv cu funcția de responsabil cu protecția datelor cu caracter personal sau cu calitatea de expert în executarea contractelor cu finanțare europeană, potrivit unui proiect legislativ care va primi votul final al Parlamentului.

De ce este important: Avocaţii, conform legislaţiei in vigoare, pot fi doar cadre didactice universitare şi pot susţine cursuri doar în învăţământul superior, fiind incompatibili cu o eventuală funcţie de profesor de educaţie juridică în liceu sau clasele primare. Profesia de avocat mai poate fi compatibilă, pe lângă demnități alese, cu activitatea literară și publicistică; calitatea de arbitru, mediator, conciliator sau negociator, consilier fiscal, consilier în proprietate intelectuală, consilier în proprietate industrială, traducător autorizat, administrator sau lichidator în cadrul procedurilor de reorganizare și lichidare judiciară.

Profit.ro a relatat că, după ce au reușit să impună în Parlament o serie de proiecte de lege favorabile avocaților, precum cel prin care avocații pot prelua din atribuțiile notarilor sau cel prin care li se asigură de sedii în viitorul Cartier al Justiției, mai mulți senatori de profesie avocați, de la toate partidele, au propus anul trecut modificarea legislației pentru a reduce din sfera incompatibilităților profesioniștilor din justiție.

Proiectul prevedea eliminarea restricţiei care nu acordă avocaților decât posibilitatea de a preda la nivelul învăţământului superior, conferind acestora dreptul de a preda la toate nivelurile de învăţământ, inclusiv liceal şi primar. Inițiativa a fost clasată, însă, pentru că a fost despusă prea târziu în legislatura precedentă pentru a mai putea intra în circuitul parlamentar de dezbatere și adoptare.

Acum, însă, unui alt proiect legislativ, care lărgește sfera incomaptibilităților profesiei de avocat, i-a fost întocmit raport de adoptare din partea comisiilor de specialitate și urmează să primească votul final al Parlamentului. Astfel, potrivit formei finale avizate în comisii, proiectul prevede că exercitarea profesiei de avocat va fi comptabilă nu doar cu activități și funcții didactice în învățământul superior, ci și cu activități didactice cu conținut juridic în învățământul liceal și gimnazial. De asemenea, prevederea actuală, care stabilește că profesia de avocat este compatibilă cu activitatea literară și publicistică, a fost reformulată stabilind compatibilitatea cu activități în domeniul cercetării științifice sau al creației intelectuale.

Potrivit legislației în vigoare, profesia de avocat este compatibilă și cu ”calitatea de arbitru, mediator, conciliator sau negociator, consilier fiscal, consilier în proprietate intelectuală, consilier în proprietate industrială, traducător autorizat, administrator sau lichidator în cadrul procedurilor de reorganizare și lichidare judiciară”. Și acest articol a fost reformulat, astfel încât compatibilitatea va viza ”calitatea de arbitru, mediator, conciliator sau negociator, consilier fiscal, consilier în proprietate industrială, traducător autorizat, practician în insolvență, responsabil cu protecția datelor cu caracter personal, expert în executarea contractelor cu finanțare europeană”. Aleșii au eliminat astfel sintagma ”consilier în proprietate intelectuală”, argumentând că semnificația acesteia este inclusă în conținutul sintagmei ”consilier în proprietate industrială”. De asemenea formularea ”administrator sau lichidator în cadrul procedurilor de reorganizare și lichidare judiciară” a fost subsumată celei de ”practician în insolvență”.

Conform noii formulării, avocații vor putea fi desemnați ca responsabili cu protecția datelor cu caracter personal, repectiv experți în executarea contractelor cu finanțare europeană.

”Responsabilul cu protecția datelor cu caracter personal necesită cunoștințe juridice avansate și ar fi benefic ca avocații să desfășoare și această activitate”, este argumentul care susține amendamentul.

Sursa: www.profit.ro

Comments

comments

Apelează