fbpx

Contact

Profesorii din invatamantul preuniversitar, condamnabili pentru luare de mita?

Completul pentru dezlegarea unor chestiuni de drept a decis ca profesorii din invatamantul preuniversitar intra in categoria functionarilor publici.

ICCJ  a admis sesizarea dintr-un dosar de luare de mita

ICCJ a admis sesizarea formulata de Curtea de Apel Bucuresti, intr-un dosar de luare de mita.

In acceptiunea dispozitiilor art. 175 alin. (1) lit. b) teza a II- a din Codul Penal, s-a stabilit ca profesorul preuniversitar are statut de functionar public.

In sensul legii penale, un functionar public, este o persoana care cu titlu permanent sau temporar, cu sau fara remuneratie:

  • exercita atributii si responsabilitati, stabilite in temeiul legii, in scopul realizarii prerogativelor puterii legislative, executive sau judecatoresti;
  • exercita o functie de demnitate publica sau o functie publica de orice natura;
  • exercita, singura sau impreuna cu alte persoane, in cadrul unei regii autonome, al altui operator economic sau al unei persoane juridice cu capital integral sau majoritar de stat, atributii legate de realizarea obiectului de activitate al acesteia.

Luarea de mita se pedepseste cu inchisoare

Luarea de mita se pedepseste cu inchisoare de la 3 la 10 ani, precum si cu interzicerea dreptului de a ocupa o functie publica sau de a exercita activitatea sau profesia de la momentul savarsirii faptei.

 

Sursa: legestart.ro

Comments

comments

Apelează