fbpx

Contact

PROGRAM DE GUVERNARE Salariul minim și alocațiile pentru copii cresc de la 1 ianuarie. Angajatul rămâne doar 2 ani pe salariul minim, ”spor de performanță” pentru bugetari și drept de ”deconectare” pentru cei care muncesc de acasă

Codul muncii

Programul de guvernare prevede creșterea salariului minim brut la 2.550 lei de la 1 ianuarie 2022, dată de le care este prevăzută și ”continuarea implementării etapelor de creștere a alocațiilor pentru copii”, adică majorarea la 600 lei pentru copiii cu vârste între 0-2 ani, respectiv la 243 lei pentru copiii de peste 2 ani.

Guvernul Ciucă va introduce totodată un ”spor de performanță” pentru bugetari, dar și ”drept de deconectare” pentru angajații în telemuncă, urmând ca salariul minim să fie acordat doar timp de 2 ani unui angajat.

Astfel, documentul prevede creșterea salariului minim brut la valoarea de 2.550 lei de la 1 ianuarie 2022, dar și ”limitarea duratei de aplicare a salariului minim pentru o persoană la maxim 24 de luni, timp în care angajatorul va beneficia de sprijin din partea statului pentru calificarea angajatului salarizat la nivelul salariului minim”.

Viitorul executiv are programată și ”acordarea unui spor de performanță lunar personalului care a realizat sau a participat direct la obținerea unor rezultate deosebite în activitatea instituției/autorității publice sau a sistemului din care face parte, a participat la activități cu caracter deosebit, a efectuat lucrări cu caracter excepțional ori a avut un volum de activitate ce depășește în mod semnificativ volumul optim de activitate, în raport cu complexitatea sarcinilor, în baza criteriilor stabilite de ordonatorul de credite, cu încadrarea în procentul maxim prevăzut de lege”.

Noii guvernanți au în vedere și clarificarea legislației în privința telemuncii și a muncii de la domiciliu, prin dialog cu patronatele și sindicatele, pentru introducerea dreptului la deconectare, modificând în acest sens Codului Muncii.

Sursa: www.profit.ro

Comments

comments

Apelează