fbpx

Contact

Program de lucru de 6 ore, în România? Autoritățile spun că nu sutem pregătiți

Program de lucru redus, în România? Autoritățile se grăbesc să spună că nu suntem pregătiți. “Este o discuție în statele nordice. Stați să vedem dacă ei ajung să le implementeze, să vedem ei ce rezultate au și după aceea putem avea o discuție și în România. Nu suntem încă pregătiți pentru așa ceva, pentru că nu avem rezultatele de acolo” a declarat ministrul Consultării Publice și Dialogului Social, Gabriel Petrea.

Ministrul spune că dacă se va dovedi că salariații vor fi mai eficienți lucrând mai puține ore zilnic, atunci reducerea timpului de lucru s-ar putea face printr-o înțelegere a patronatelor cu sindicatele.

Anul trecut în primăvară doi parlamentari liberali au depus la Senat o propunere de modificare a Codului Muncii, prin care cereau ca numărul de ore de muncă săptămânale să fie redus de la 40 la 38. Mai precis, ziua de vineri să aibă prin lege 6 ore de muncă şi nu 8, ca în prezent.

Suedia renunță la proiectul pilot, deocamdată

Suedezii, care doreau ca ziua de lucru să fie redusă la şase ore, au anunțat că beneficiile sunt mai mici decât costurile iar proiectul pilot desfăşurat pe parcursul a doi ani în oraşul Gothenburg, unde se află sediul central al producătorului auto Volvo, nu va fi extins.

Tema numărului optim de ore de lucru a tot fost dezbătută, în decursul istoriei, de diverși specialiști, iar acum 85 de ani, economistul John Maynard Keynes afirma că, în anul 2030, numai adevărații workoholici vor munci mai mult de 15 ore pe săptămână.

Sursa: cariereonline.ro

Comments

comments

Apelează