fbpx

Contact

Programul de lucru flexibil schimbă regulile în lupta firmelor pentru angajați

Majoritatea angajaților respondenți unui studiu derulat în 80 de țări susțin că ar alege o slujbă care le oferă un program de lucru flexibil, în detrimentul uneia care nu oferă acest lucru, aproape o treime dintre respondenți apreciind mai mult posibilitatea de a-și alege locul în care să muncească în locul unei prime de vacanță majorată. Firmele care nu au o politică a spațiului de lucru flexibil* riscă să piardă cei mai buni angajați, este o concluzie a acestui studiu, realizat de IWG. Ca urmare, în ultimii zece ani, 85% dintre firmele analizate au introdus o politică a spațiului de lucru flexibil sau intenționează să adopte o astfel de politică. Constatările semnalează faptul că, atunci când vine vorba despre a defini ce înseamnă o zi de muncă obișnuită, balanța se înclină acum în favoarea angajaților.

Totuși, nu toate firmele au putut prelua conceptul. 60% dintre cele care au participat la sondaj au afirmat că schimbarea culturii organizaționale este principala barieră în calea implementării unei politici a spațiului de lucru flexibil, în special în cadrul firmelor cu o abordare inflexibilă a modului de muncă. Mai mult de o treime (41%) au afirmat că teama de impactul pe care l-ar putea avea un program de lucru flexibil asupra întregii culturi a firmei este cel mai mare obstacol. Firmele din întreaga lume se confruntă cu provocări multiple, care includ asigurarea faptului că afacerile lor sunt suficient de agile pentru a se adapta la schimbări.

Cercetările arată că firmele care nu au luat încă în considerare beneficiile din punct de vedere financiar și strategic ale spațiului de lucru flexibil trebuie să facă acest lucru acum. În caz contrar, vor constata că vor fi copleșite atât de competitori, cât și de cererile forței de muncă moderne referitoare la o zi de muncă normală, ceea ce înseamnă că vor pierde cei mai buni profesioniști. Constatările arată că 71% dintre firmele intervievate cred că oferirea unui program flexibil de lucru le permite să își mărească echipa de profesioniști. De fapt, multe firme (77%) se adaptează pentru a îmbunătăți rata de păstrare a profesioniștilor prin introducerea unui program de lucru flexibil. Din punctul de vedere al angajaților, o treime dintre persoane declară că programul de lucru flexibil este atât de important, încât surclasează un rol mai prestigios în cadrul companiei (32%). Poate că acest lucru se datorează unui accent tot pronunțat pus pe echilibrul muncă / viață personală: se consideră că programul de lucru flexibil îmbunătățește acest echilibru cu 78%.

Constatările mai arată că se crede că spațiul de lucru flexibil încurajează un mediu de lucru mai incluziv, cu beneficii pentru părinții care revin la muncă, angajații mai în vârstă, persoane care suferă din cauza stresului.

Flexibilitatea nu face doar angajații mai fericiți și mai sănătoși, ci face și forța de muncă mai productivă: 85% dintre firme confirmă faptul că productivitatea lor a crescut datorită unei flexibilități mai mari. Mai mult chiar, peste 40% dintre intervievați au raportat o îmbunătățire cu cel puțin 21% a productivității datorită programului flexibil de lucru.

Aceste cifre sunt chiar mai importante dacă luăm în considerare faptul că Națiunile Unite afirmă că scăderea la nivel global a productivității este una dintre cele mai marcante caracteristici ale economiei globale din ultimii ani . În aceste vremuri cu incertitudini este clar că firmele pun pe primul plan agilitatea și eficiența costurilor. 55% dintre firmele intervievate au afirmat că mizează pe agilitate în 2019. Peste o treime dintre firme intenționează să se extindă pe plan internațional anul acesta, iar majoritatea repondenților (64%) spun că au ales programul de lucru flexibil pentru că accelerează pătrunderea pe noi piețe. 66% dintre companii aleg programul de lucru flexibil pentru că astfel își pot îmbunătăți performanțele. Spațiul de lucru flexibil a mai fost ales ca soluție de 65% dintre firme, pentru a reduce cheltuielile de capital și operaționale. Același număr de repondenți a adoptat un spațiu de lucru flexibil pentru a-și gestiona mai bine riscurile și pentru a-și consolida portofoliul.

Constatările mai arată că două cincimi dintre persoanele din întreaga lume consideră naveta cea mai ineficientă parte a zilei (40%), iar mai mult de jumătate dintre repondenți cred că aceasta ar putea deveni un lucru demodat în următorii zece ani (2030). Presiunea a crescut în ultimul timp, pe măsură ce navetiștii sunt tot mai nemulțumiți de faptul că trebuie să se deplaseze la locul de muncă, iar unul din cinci repondenți (22%) ar spune că ei ‘întârzie în mod regulat’ la muncă din cauza traficului. Aproape jumătate (48%) dintre angajați încearcă să lucreze în perioada deplasării casă-servici și, ca urmare, aproape jumătate (42%) cred că programul de lucru oficial ar trebui să includă timpul alocat deplasării, pentru că acesta nu constituie ‘timp liber’ pentru ei în cursul zilei.

Pentru mulți angajatori și angajați, programul de lucru flexibil constituie acum standardul. Jumătate (50%) dintre cei intervievați au afirmat că acum lucrează în afara principalei locații a companiei lor timp de cel puțin jumătate din săptămâna de lucru sau mai mult, iar pentru 70% dintre persoane, alegerea mediului de lucru este un factor cheie în evaluarea noilor oportunități de carieră.

Programul de lucru flexibil este un model care le oferă angajatorilor oportunitatea de a mări productivitatea, de a atrage profesioniști și de a se adapta la condițiile în schimbare, ceva care prin urmare se va dovedi de neprețuit în perspectiva vremurilor nesigure care vin.

Sursa: www.profit.ro

Comments

comments

Apelează