fbpx

Contact

PROIECT: Angajarea la stat fără examen. Concursul impus acum este ”laborios” și ”costisitor”

Ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici, declara, în luna august, că tinerii absolvenți ar trebui angajați la stat, în sistemul de finanțe, fără a susține un concurs. Acum, PSD a inițiat un poiect de lege prin care tinerii care efectuează un stagiu de internship în administrația publică să fie angajați fără examenul prevăzut de lege, eludând astfel cerințe, probe sau examene care sunt cerute altor candidați.

Ministrul Teodorovici argumenta, în urmă cu câteva luni, că în perioada următoare vor ieși la pensie circa 2.500 de angajați din sistemul de Finanțe, motiv pentru care trebuie luate măsuri urgente.

De-a lungul timpului, Teodorovici a avut și reluat diferite idei, nu toate și aplicate, precum limitarea dreptului de a lucra în Uniunea Europeană sau amendarea jurnaliștilor care preiau declarațiile opoziției.

Colegii social-democrați ai ministrului au prins însă ideea din zbor și au elaborat un proiect legislativ pentru punerea în practică a măsurii gândite de ministru. Inițiatorii proiectului arată că internshipul își are originea în mediul privat, reprezentând o cultură de tip organizațional și de formare profesională continuă, dar la stat situația este mai complicată. ”În sectorul public însă, având în vedere aspectele legislative specifice afiate în vigoare, situația se prezintă diferit. Ne referim, desigur, la concursurile publice pentru ocuparea unui post. Un proces extrem de laborios, consumator de resurse materiale și de timp, costisitor din toate punctele de vedere”, arată parlmentarii PSD. Astfel, deși legea în domeniu prevede că ”la încetarea contractului de internship, părțile pot conveni ca activitatea să continue prin încheierea, în condițiile legii, a unui contract individual de muncă”, autorii proiectului au constatat că, totodată, Codul Muncii prevede că: ”Încadrarea salariaților la instituțiile și autoritățile publice și la alte unități bugetare se face numai prin concurs sau examen, după caz”.

Sursa: www.profit.ro

Comments

comments

Apelează