fbpx

Contact

Propunere europeana: Transparentizarea salariilor, o măsură bună și pentru România?

Salariile sunt încă un subiect tabu, nu numai pe piața din România, dar și în cea din regiune. În legislația națională, Codul Muncii arată în mod clar că „salariul este confidenţial, angajatorul având obligaţia de a lua măsurile necesare pentru asigurarea confidenţialităţii”.

Se vorbește în continuare în șoaptă sau deloc despre veniturile salariale și mulți angajați, deși nu li se spune în mod direct să nu discute cu ceilalți colegi despre salariile lor, aleg oricum să nu o facă. În timp, rigiditatea legislativă, dar și tăcerea acumulată în ani a secretului salarial bine păzit, a dus la diferențe extrem de mari între salariile pe care le câștigă bărbații și cele pe care le încasează femeile.

Salariile, de la tabu la transparență
Pentru a exista o mai mare egalitate de șanse pe piața muncii, Uniunea Europeană a prezentat în această lună o propunere de transparenztizare a salariilor, menită să asigure repsectarea principiului „Muncă egală merită o remunerație egală”.

Cu toate că cele mai recente date arată că România se situa în 2019 pe penultimul loc în ceea ce privește diferențele salariale dintre bărbați și femei (mai exact România este pe penultimul loc, înainte de Luxembourg în ceea ce privește diferențele salariale dintre femei și barbati), Gabriela Pleșa, General Manager Global Mobility & Corporate Experts spune că acele diferențe se simt și că astfel de măsură ca cea anunțată de UE ar fi extrem de benefică și în România.

Propunerea legislativă se axează pe două elemente esențiale ale egalității de remunerare: măsuri de asigurare a transparenței salariale pentru lucrători și angajatori, precum și un acces mai bun la justiție pentru victimele discriminării salariale. Această propunere, dacă va fi adoptată, va permite atât angajaților, cât și organizațiilor de coordonare a angajaților din cadrul companiilor un acces mai facil la acțiuni în instanță.

Documentul poate fi consultat aici: https://eur-lex.europa.eu/legal-content/EN/PIN/?uri=CELEX:52021PC0093

Sursa: www.wall-street.ro

Comments

comments

Apelează