fbpx

Contact

Protest al angajaţilor Spitalului Județean Botoșani după pensionarea a 50 de asistenţi care cumulează pensia cu salariul

Peste 20 de asistente de la Spitalul Judeţean de Urgenţă (SJU) ”Mavromati” din Botoşani au protestat, luni dimineaţa, în faţa sediului Consiliului Judeţean (CJ) faţă de decizia managerului unităţii medicale de a concedia personalul cu studii medii care cumulează pensia cu salariul.

Persoanele prezente la protest au cerut sprijinul preşedintelui CJ Botoşani, Costică Macaleţi, după ce conducerea SJU “Mavromati” a decis concedierea, începând cu data de 1 martie, a 50 de asistenţi medicali.

Potrivit liderului Sindicatului Sanitas din SJU, Lia Temciuc, deciziile de încetare a contractelor individuale de muncă au fost emise pe 28 februarie, fără niciun preaviz. De altfel, Temciuc acuză conducerea spitalului că a luat această măsură doar pentru a reduce cheltuielile unităţii, generând, însă, o criză de personal.

“Acest drept de a acumula pensia cu salariul este conferit de lege. Niciun salariat nu a făcut acest lucru în mod abuziv sau ilegal. Legea le-a permis acest lucru. Asistentul medical are dreptul până la 65 de ani să îşi desfăşoare activitatea, dar, în acelaşi timp, pe stagiul minim de cotizare şi pe vârsta standard de pensionare au dreptul să primească şi pensie. Aceşti angajaţi erau în pensie, dar niciunul nu a împlinit vârsta de 65 de ani”, a declarat Lia Temciuc, la întâlnirea cu preşedintele Consiliului Judeţean.

În context, Costică Macaleţi a anunţat că se va implica în rezolvarea problemelor de la spital, însă a militat pentru acordarea unor şanse tinerilor.

“Reglementările nu sunt în regulă. Am şi eu cazuri la Consiliul Judeţean, când doamne care trebuiau să iasă la pensie mi-au prezentat cererea că vor să mai rămână şi le-am acordat această şansă. Acelaşi lucru se întâmplă şi la dumneavoastră. Legat de tineri, trebuie să le dăm şi lor de muncă şi nu îmi place că cei tineri nu ar trebui să-şi găsească locul. Dincolo de faptul că în spital norma de angajare este aşa cum este, că nu este personal, asta este sistemul şi trebuie să-l luăm ca atare”, a precizat Macaleţi.

În luna decembrie a anului trecut, alţi 22 de asistenţi medicali au fost concediaţi ca urmare a faptului că beneficiază, în acelaşi timp, de pensie şi de salariu.

Sursa: www.agerpres.ro

Comments

comments

Apelează