fbpx

Contact

Proteste la fabrica Nestle din Timişoara. Cei aproximativ 400 de angajaţi vor pachete salariale compensatorii similare cu cele din Occident

Angajații fabricii Nestle Timișoara vor protesta, începând de luni, 18 martie, ora 15,00 la poarta fabricii din localitate. Aceşia sunt nemulţumiţi de faptul că producătorul refuză să le acorde pachetele sociale compensatorii la nivelul celor din celelate state europene de unde compania a mai plecat. Angajaţii fabricii Nestle din Timişoara vor continua acţiunile de protest începute săptămâna trecută în semn de nemulţumire faţă de refuzul companiei de a le acorda pachetele sociale compensatorii solicitate, anunţă un comunicat al Federaţiei Naţională a Sindicatelor din Industria Alimentară (FSIA). Aceştia vor protesta luni în faţa fabricii, după ce iniţial au purtat banderole.

“Prin atitudinea lor, oficialii Nestle au demonstrat că românii sunt muncitori de mâna a doua, în condițiile în care după închiderea unor unități similare din Occident, pachetul compensatoriu a reprezentat 50 de salarii compensatorii, indiferent de vechime. Pentru persoanele cu vârsta de peste 55 de ani s-a mai adăugat o pensie viageră reprezentând 80% din salariul brut. De ce muncitorii români să fie discriminați, iar oferta primită să reprezinte maximum 13 salarii pentru angajaţii cu peste 20 de ani vechime în fabrica?”, se arată în comunicat.

Pentru muncitorii din fabrica Nestle Timişoara, oferta avansată de patronat este de maximum 13 salarii compensatorii, în cazul persoanelor cu o vechime de peste 20 de ani. ” Motivația pentru oferta făcută de conducerea Nestle cum că suntem în România, și nu se pot acorda salarii compensatorii ca în Occident, este o bataie de joc.”, mai spune Sindicatul.

În fabrica Nesle lucrau 388 de persoane.

Potrivit sursei citate, situația angajaților Nestle Timișoara, dar și comportamentul reprezentantilor concernului elevețian in Romania, au fost aduse la cunoștința Uniunii Internaționale a lucrătorilor din Alimentație, Agricultură, Hoteluri, Restaurante, Catering și Tutun, (IUF), organizație internațională la care FSIA – SINDALIMENTA este membra, care a decis să sprijine mișcările de protest ale muncitorilor români. De asemenea, IUF a solicitat companiei NESTLE intrunirea de urgenta a Comitetului European de Intreprindere (EWC), la care a participat si vicepresedintele sindicatului, membru al acestui organism. Cerintele angajatilor Nestle au fost prezentate la GENEVA.

FSIA-SINDALIMENTA a solicitat IUF, adoptarea unei masuri generale, în situaţia închiderii definitive a unor companii, care să permită acordarea angajaţilor de drepturi sociale egale, indiferent de ţara europeană în care a aceasta a funcţionat.

Sindicaliştii vor să se întâlnească cu Ministerul Muncii
Federaţia a solicitat o întrunire cu Ministrul Muncii, din data de 04.03.2019, dar acesta nu a onorat invitaţia. “Acest lucru poate spune foarte multe despre modul ]n care instituţiile statului protejează angajatul român, încurajând astfel migraţia forţei de muncă. În acest fel, facem apel la Guvernul României, inclusiv la toate forţele politice parlamentare să acţioneze în regim de urgent pentru modificarea Legii Dialogului Social, Legea nr. 62/2011, republicată.”, mai spun sindicaliştii.

Federația Nationala a Sindicatelor din Industria Alimentară – Sindalimenta, a implementat un proiect pe fonduri europene, care vine cu propuneri rezultate din activitatea reală, cu privire la modificarea legii amintite.

Amintim că în luna ianuarie a acestui an, compania elveţiană Nesle a anunţat intenţia de a închide fabrica de la Timişoara, singura unitate de producţie a companiei din România.

Conducerea a informat angajații cu privire la intenția de închidere afabricii și a demarat discuțiile cu sindicatul și angajații pentru a găsi soluția cea mai potrivită pentru cele 388 de persoane vizate, a transmis Nestle într-un comunicat de presă.

„Închiderea unității de producție din Timișoara este o decizie extrem de dificilă, luată după analize amănunțite și după implementarea tuturor alternativelor. Pe plan local, Nestlé își desfășoară activitatea pe o piață care trece printr-o perioadă de schimbări rapide, caracterizată de noi tipare de consum și deficit de muncă, într-un mediu competitiv. Analizăm toate opțiunile pentru a oferi sprijinul necesar colegilor noștri. Prioritatea noastră constă în atenuarea acestei schimbări în raport cu angajații noștri”, spunea Leszek Wacirz, Country Manager Nestlé România.

Fabrica din Timișoara a fost achiziționată de Nestlé în anul 2000 și are o producție anuală de peste 10.000 tone de dulciuri și cafea.

Sursa: www.economica.net

Comments

comments

Apelează