fbpx

Contact

Protocol de cooperare între ANOFM și IGI pentru sprijinirea cetățenilor non-UE din România al căror contract individual de muncă a încetat și vor să se reangajeze

Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă (ANOFM) a încheiat un protocol de cooperare cu Inspectoratul General pentru Imigrări (IGI), din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, în vederea sprijinirii cetățenilor non-UE cu ședere legală în România, cărora le-au încetat contractele individuale de muncă și doresc să se rangajeze în România.

Documentul stabilește un set unitar de reguli și cerințe organizatorice pentru gestionarea eficientă a situației acestor persoane și creează posibilitatea agenţiilor pentru ocuparea forţei de muncă de a le contacta pentru a le oferi servicii specializate în vederea încadrării în muncă.

”Dincolo de soluționarea multiplelor urgențe din ultima vreme, am considerat că este de datoria noastră să găsim o soluție instituțională durabilă și pentru lucrătorii non-UE din România, pentru a le asigura acestor oameni, pe termen lung, o rezolvare dacă le încetează contractul de muncă inițial, indiferent din ce motiv, și dacă ei doresc să continue să muncească în România. Așa cum am spus în repetate rânduri, încurajăm munca și deși intră în responsabilitatea IGI situația acestor oameni, Ministerul Muncii a luat inițiativa de a elabora si semna un protocol care să aducă o soluție instituțională. Doar printr-o colaborare activă între toate instituțiile care pot sprijini cetățenii care doresc să lucreze în România putem fructifica dorința acestor oameni. Asta nu înseamnă că ei vor lua din șansele românilor care doresc să muncească. Când un angajator caută forță de muncă, prima ofertă se face celor aflați în baza de date a AJOFM și doar în măsura refuzului, se apelează la cetățeni din afara spațiului comunitar.”, a declarat ministrul Muncii și Protecției Sociale, Violeta Alexandru.

IGI, prin structurile teritoriale, va transmite agențiilor pentru ocuparea forței de muncă județene, respectiv a municipiului București, situația nominală a străinilor care se află pe teritoriul României, cu ședere legală, al căror contract individual de muncă a încetat și pentru care IGI a primit informări de la angajatori.

În baza acestor informații, Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă va identifica cetăţenii străini înregistrați în evidențele proprii, iar persoanele neînregistrate vor fi contactate de agențiile județene pentru a beneficia de servicii specializate pentru stimularea ocupării forței de muncă, necesare reintegrării lor în piața muncii.

În baza protocolului încheiat între cele două instituții, ANOFM va transmite structurilor teritoriale pentru imigrări situația străinilor care s-au înregistrat în evidențele agențiilor teritoriale ca șomeri sau persoane în căutarea unui loc de muncă, precum și rezultatul serviciilor oferite.

Sursa: www.mmuncii.ro

Comments

comments

Apelează