fbpx

Contact

PSD pregăteşte programul de austeritate pe 2018: bugetari concediaţi, ajutor de şomaj tăiat şi ministere subţiate

Sub pretextul că va evalua angajaţii, Guvernul pregăteşte concedieri masive în instituţiile de stat pentru a reuşi să menţină echilibrul bugetar pe anul viitor, susţin surse politice pentru „Adevărul“.

Startul a fost dat deja de Ministerul Transporturilor, în timp ce evaluarea celor 135 de secretari de stat este în derulare.

În plus, Liviu Dragnea a anunţat că sistemul ajutoarelor sociale va fi regândit.

Coaliţia PSD – ALDE pregăteşte o amplă reformă în sistemul public: vor fi subţiate la sânge schemele de personal din instituţiile publice, astfel încât Guvernul să poată acoperi la anul gaura bugetară provocată de creşterile salariale, indexarea pensiilor şi scăderea taxelor, au declarat surse guvernamentale pentru „Adevărul“.

„Nu mai putem face faţă financiar politizării excesive din instituţii, trebuie să recunoaştem asta. Fiecare partid, când a ajuns la putere, şi-a pus oameni în funcţii. Şi aici nu vorbim doar de directori, nu ei ar fi marea problemă, ci de tot felul de angajaţi în eşalonul doi al companiilor şi instituţiilor de stat, care, odată ajunşi acolo, acolo au rămas, indiferent că partidele s-au schimbat la guvernare. E o piramidă a pilelor. Sunt mulţi angajaţi care nu se ocupă efectiv cu nimic. În unele cazuri, sunt câte trei oameni plătiţi să ducă o hârtie. Acum o să ţină cu dinţii de funcţii, că s-au mărit salariile, dar nu se mai poate“, au declarat pentru „Adevărul“ sursele citate.

Nu se va face un plan de restructurări, ci fiecare instituţie în parte va trebui să-şi evalueze angajaţii, astfel încât să reducă numărul bugetarilor pe cât posibil.

1,35 milioane de salariaţi din România lucrează la stat, adică 30% din efectivul total de salariaţi din economie.
În coaliţia de guvernare nu se vorbeşte doar pe surse despre concedieri, ci şi oficial.

„În administraţie munceşte unul şi trei stau. Nimeni nu îi deranjează pe cei angajaţi pe pile. Eu nu îmi schimb ideea chiar dacă supăr pe mulţi. Se risipesc bani publici. Se impun şi concedieri la stat, normal. Sunt mulţi care mănâncă bani publici aiurea“, a afirmat senatorul PSD Eugen Teodorovici.

La rândul său, vicepreşedintele ALDE Varujan Vosganian a spus, la Adevărul Live: „Mi se pare firesc ca la un moment dat să spui: «la nivelul aparatului central, numărul de angajaţi de care avem nevoie este ăsta şi hai să ne propunem să nu-l depăşim o anumită perioadă». Unde e problema?“.

Problema e că planul de austeritate al PSD riscă să trieze angajaţii pe criterii politice sau în funcţie de tradiţionalul sistem: pile, cunoştinţe, relaţii.

„Să ştiţi că mai întâi încercăm să scăpăm de cei care nu fac absolut nimic. Unii angajaţi la stat nici nu trec pe la serviciu“, au adăugat sursele citate.

Întrebat dacă în conducerea partidului au existat discuţii despre concedieri, purtătorul de cuvânt al PSD, Adrian Dobre, a comentat vag: „Nu există această discuţie la nivelul partidului“.

Sursa: Adevarul

Comments

comments

Apelează