fbpx

Contact

Rata de creştere a permiselor de muncă pentru cetăţenii din afara UE a fost în România de 2.200%, între 2013-2022

Rata de creştere a permiselor de muncă pentru cetăţenii din afara UE a fost în România de 2.200%, între 2013 şi 2022, arată un document publicat de Monitorul Social, care mai precizează că în 2022 au acordate 31.000 de permise de muncă, cele mai multe fiind pentru cetăţeni din Nepal, Sri Lanka şi Bangladesh.

Monitorul Social, proiect al Friedrich-Ebert-Stiftung România, a publicat un infografic cu privire la permisele de muncă pentru cetăţenii din afara UE acordate de România şi Uniunea Europeană.

Datele arată că numărul de permise de muncă pentru cetăţenii extra-comunitari a crescut masiv în ultimii ani în statele est-europene, în frunte cu Croaţia şi România, dar de cele mai multe ori această creştere nu duce la o stabilire a cetăţenilor nou-sosiţi în statele unde primesc dreptul de muncă.

”În medie, numărul anual de permise de muncă pentru cetăţeni din afara Uniunii Europene s-a triplat din 2013 până în 2022. În statele vest-europene această rată de creştere a fost mai scăzută, pentru că aceste state s-au putut alimenta şi din migraţia provenită din statele est-europene membre ale UE”, se arată în documentul publicat de Monitoriul Social.

În statele din Est, rata de creştere a permiselor de muncă a fost mult mai mare. Spre exemplu, în Croaţia numărul permiselor noi de muncă a crescut cu 8.000% între 2013 şi 2022, în timp ce în România creşterea a fost de 2.200%, ajungând în 2022 la 31.000 de permise de muncă.

Numărul permiselor de muncă a crescut rapid în majoritatea statelor est-europene, uneori pentru cetăţeni proveniţi din anumite state din afara UE.

Spre exemplu, în 2022, România a acordat aproape 5.200 de permise de muncă pentru cetăţeni din Sri Lanka, ceea ce reprezintă mai mult de 50% din permisele de muncă acordate acestei ţări din întreaga Uniune Europeană.

Similar, România a acordat 6.700 de permise de muncă pentru cetăţeni din Nepal, reprezentând aproximativ 22% din totalul permiselor de muncă acordate cetăţenilor nepalezi în UE, şi 2.600 de permise de muncă pentru cetăţeni din Bangladesh, aproximativ 12% din permisele de muncă acordate de UE27 pentru acest stat”, a precizat sursa citată.

Documentul mai arată că doar 10% din totalul permiselor de muncă în UE acordate cetăţenilor unor state precum Turcia sau Moldova au fost date de România în 2022. Aceste cifre se referă la primele permise de muncă acordate într-un stat al UE27, permise care pot fi ulterior prelungite de către angajatori fără a fi nevoie ca statul membru să emită un alt permis similar.

”În schimb, statul gazdă poate prelungi permisul de muncă anterior acordat, ceea ce duce la posibile neclarităţi cu privire la numărul total de muncitori extra-comunitari activi pe piaţa muncii dintr-un stat membru”, mai precizează Monitorul Social.

Cu toate acestea, datele Eurostat arată că majoritatea muncitorilor extra-comunitari nu rămân în România.

“În timp ce în anul 2022, peste 31.000 de permise de muncă au fost acordate, populaţia extra-comunitară totală, cu permis de şedere, în România în 2022 era de numai 115.000, sub 1% din populaţia României. De fapt, România are una dintre cele mai scăzute populaţii extra-comunitare din UE27”, mai precizează documentul.

Sursa: www.news.ro

Comments

comments

Apelează