fbpx

Contact

Recorduri pentru fondurile de pensii la care cotizează obligatoriu aproape 8 milioane de români. Plăți fără precedent

pensionare la 70 de ani

Cei peste 7,9 milioane de participanți la sistemul de pensii administrate privat (Pilonul II) au virat aprope 1 miliard de lei în fiecare lună a anului trecut, relevă Raportul privind evoluția sistemului de pensii private în anul 2022, realizat de Autoritatea de Supraveghere Financiară.

Mai precis, fondurile private au fost alimentare cu aproximativ 11 miliarde de lei pe parcursul anului trecut, în condițiile în care contribuția medie per participant a ajuns la 237 de lei în luna decembrie 2022, cu 16% mai mult decât în perioada similară a lui 2021, acesta fiind și un record istoric.

Pe lângă creșterea contribuțiilor, fondurile Pilon II au înregistrat și o revenire a rentabilității în ultima parte a anului 2022, reușind să recupereze integral pierderea pe care o cosemnau în toamna anului trecut.

Anul 2022 a venit cu un record și în ceea ce privește numărul și valoarea plăților făcute către participanți și beneficiari care au atins vârsta legală de pensionare, s-au pensionat pe caz de boală sau se află în situația de a moșteni activele acumulate de participanți care au decedat. Pe parcursul anului 2022 au fost efectuate plăți ale activului personal net în valoare de circa 407 milioane lei către 23 mii de participanți sau beneficiari.

Din valoarea totală a plăților efectuate, un procent de 88% este aferent deschiderii dreptului la pensie, 11% ca urmare a decesului participantului și 1% ca urmare a invalidității.

Anul 2023 a început excelent pentru sistemul de pensii private

Pentru prima dată în istorie, activele gestionate de fondurile de pensii administrate privat(Pilonul II), unde cotizează obligatoriu peste 7,9 milioane de români, au depășit pragul de 100 de miliarde de lei. La finalul lunii ianuarie, activele ajungeau la 100, 17 miliarde de lei, trase înainte mai ales de creșterea valorii acțiunilor listate la BVB, în condițiile în care în jur de 25% din portofoliile fondurilor sunt plasate în acțiuni.

Sursa: www.economica.net

Comments

comments

Apelează