fbpx

Contact

REFERENDUM TVR1: Săptămâna de lucru de 4 zile. Opinia avocatului Răzvan Vasiliu despre oportunitatea aplicării acestei măsuri în România

Televiziunea Română a dezbătut luni seară, în emisiunea ”Referundum”, o idee care câştigă tot mai mult teren în lume: săptămâna de lucru de 4 zile.

Avocatul Răzvan Vasiliu, specializat în dreptul muncii, a fost unul din specialiștii invitați în platou pentru a analiza dacă piața muncii din România este pregătită să adopte o astfel de măsură.

Răzvan Vasiliu a arătat că din punct de vedere legislativ este posibilă implementarea unei astfel de decizii, precizând că și în prezent există deja săptămâna comprimată de lucru, care presupune de fapt creșterea numărului de ore zilnic.

Avocatul în dreptul muncii a amintit că legislația românească prevede diferite forme de flexibilizare a muncii, însă acestea erau foarte puțin utilizate înainte de pandemie.

Astfel, Codul muncii din anul 2003 prevede munca la domiciliu, în anul 2018 a apărut o lege care reglementează telemunca și mai există și varianta programului de lucru inegal.

În ceea ce privește stabilirea săptămânii de lucru la 4 zile, Răzvan Vasiliu a precizat că în primul rând ar trebui să stabilim care este obiectivul pe care îl urmărim și apoi ar fi necesar să testăm în practică această măsură, pentru a vedea în ce domenii funcționează și în ce condiții.

Având în vedere că sunt țări care au adoptat deja săptămâna de lucru de 4 zile și că în Uniunea Europeană se discută tot mai des despre posibilitatea extinderii acestui tip de program, care ar avea beneficii asupra sănătății angajaților, demersul Televiziunii Române, de a începe o dezbatere a acestui subiect, este de admirat și trebuie încurajat și susținut.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Comments

comments

Apelează