fbpx

Contact

Românii nu-și „iubesc” angajatorul, dar rămân în „relație” din interes

Doi din cinci angajați români sunt nemulțumiți de relația pe care o au cu angajatorul și spun că este bazată strict pe un interes material, în timp ce unul din cinci consideră că relația este de-a dreptul „toxică” sau de tip „one-night stand”. Dacă ar fi să ajungă la „divorț” (concediere), aproape șapte din zece angajați cred că ar merita cel puțin trei salarii compensatorii. O relație „matură, în care ambii parteneri au crescut împreună și în care îi leagă multe lucruri frumoase” spun că au cu angajatorul aproximativ 23% dintre respondenți și doar 4,6% au afirmat că este „love at first sight”, arată cel mai recent sondaj lansat de BestJobs cu ocazia Valentine’s Day. În aceste condiții, doar 21,7% consideră că ar putea avea o relație „până la adânci bătrâneți” cu firma pentru care lucrează în acest moment. Pentru cei mai mulți, adică 41,6%, relația este una trecătoare, în timp ce 28,2% dintre respondenți consideră că relația este una de lungă durată, dar care cel mai probabil se va termina la un moment dat. Alți 8,5% sunt indeciși.

Angajatul român îi reproșează „partenerului” că nu se simte egal în relație (20%), că îi acordă prea puțină atenție (16,5%), că nu ține cont de sentimentele și nevoile sale (16,3%), ori că „mă înșală ori de câte ori are ocazia (îmi înșală așteptările)” – 11,4%. Alți 11% se plâng că angajatorul le face promisiuni pe care nu le respectă niciodată, nu îi ascultă niciodată (9,8%) sau că „nu-mi oferă nimic din ce aș avea eu nevoie” (8%). Doar 7% nu au nimic de reproșat „partenerului de viață” actual. Despre actualul ”partener” (angajator), angajații nemulțumiți spun cel mai adesea că este indiferent (35,6%), imatur și dezorganizat (26,2%) sau chiar agresiv (8,9%). Doar pentru 20,5% este matur și calculat, iar pentru alți 8,9% este iubitor și tandru. De cealaltă parte, majoritatea angajaților se văd într-o lumină foarte bună în relația cu firma pentru care lucrează. Astfel, 64% dintre respondenți consideră că sunt maturi și calculați, iar 17% – iubitori și tandri. Numai 11,8% afirmă că sunt indiferenți, 4% sunt imaturi și dezorganizați, în timp ce 3,2% admit că sunt chiar agresivi. În aceste condiții, nu e de mirare că jumătate dintre angajați (50,8%) consideră că ei oferă mai mult în această relație și doar 5%, că partenerul. O treime dintre respondenți afirmă că amândoi oferă în aceeași măsură, iar aproape 12% cred că nici unul nu se implică mai mult decât celălalt.

Trei sferturi dintre angajați s-ar vedea cu un alt „partener”

Dacă firma pentru care lucrează ar fi partenerul lor de viață, o zi obișnuită din „viața de cuplu” ar fi, pentru circa o treime dintre respondenți, cu vieți total separate, ceea ce îi unește fiind doar un act (contractul de angajare). Pentru 11%, o zi obișnuită de cuplu este plictisitoare, iar pentru 10,3% este cu multe certuri și reproșuri. În schimb, 37% afirmă că e calmă și echilibrată, iar alți 7,4% sunt încă „îndrăgostiți” de job, declarând că e „plină de fluturi în stomac”. În aceste condiții, întrebați dacă și-ar da întâlnire și cu alți posibili parteneri în acest moment, peste jumătate dintre respondenți (50,7%) au confirmat că „ar testa piața”, iar 28,2% sunt deschiși să se vadă cu un alt posibil partener, dacă ar apărea cineva interesat de ei, în timp ce 7,1% sunt indeciși. Doar 14% dintre respondenți se declară fideli și spun că nu și-ar înlocui “partenerul” (compania), mai arată datele sondajului BestJobs. În cazul unui divorț pe care l-ar iniția partenerul (concediere), 14,4% dintre angajați cred că ar merita cel puțin un salariu compensator pentru timpul și dedicarea lor în această relație, 17% consideră că li s-ar cuveni minimum 3 salarii compensatorii, iar 8% – măcar cinci. Alți 5% ar cere între 6 și 8 salarii compensatorii, în timp ce un sfert dintre angajați ar pretinde între 8 și zece salarii compensatorii. Un procent de 17% vor 12 salarii compensatorii sau chiar mai mult și/sau alte beneficii. Numai 3,2% nu ar vrea nimic în cazul unui divorț, iar 10,4% nu știu ce compensații să ceară. De Valentine’s Day, 31,3% dintre angajați ar vrea ca partenerul (compania) să le ofere un cadou consistent precum o vacanță sau o mărire de salariu. Alți 16,3% și-ar dori mai mult timp de calitate împreună (team-building-uri, workshop-uri, ieșiri la bere cu colegii, cursuri și training-uri etc.), precum și mai multă atenție în acest an, conform dorinței exprimate de 13% dintre respondenți. Unii ar vrea „o declarație frumoasă despre ce însemn eu” (12,4%), un cadou simbolic precum flori sau bomboane (8,9%), ori să li se acorde mai mult timp liber pentru pasiunile personale (6,4%). Dintre respondenți, 11,7% nu vor nimic. Sondajul BestJobs a fost efectuat în perioada 01-30 ianuarie, pe un eșantion de 1.210 utilizatori de internet, reprezentativ la nivel urban din România.

Sursa: Profit.ro

Comments

comments

Apelează