fbpx

Contact

Salariații cu copii vor beneficia de concediu paternal și de indemnizația aferentă. Proiectul a primit votul final în Camera Deputaților

Vot final în Parlament în privința concediului paternal: Camera Deputaților a decis că toți salariații cu copii vor avea concediu paternal și indemnizația aferentă. Durata concediului paternal a fost extinsă de la 5 la 10 zile lucrătoare.

În această perioadă, este interzisă concedierea angajatului.

La dezbaterea proiectului deputata Oana Țoiu a atras atenția că jumătate dintre părinții din România sunt în afara muncii, iar cei care ar putea lucra cu jumătate de normă sunt descurajați de taxele uriașe pentru astfel de activități.

„Adaptarea directivei europene și în legislația din România este binevenită. Problema noastră este de altă natură, că aproape jumătate dintre părinții din România nu au dreptul nici la concediu maternal, nici la concediu paternal, pentru că în continuare au rămas în afara pieței muncii în sens formal. Avem nevoie să ne întoarcem la mecanisme de muncă flexibilă. De exemplu, suprataxarea pe munca part-time descurajează, în special mame din mediul rural să lucreze cu normă parțială, pentru că, de multe ori nu pot întotdeauna lucra cu normă întreagă, timp de 8 ore pe zi”, a precizat deputata Oana Țoiu.

Proiectul privind concediul paternal merge la Cotroceni pentru a fi promulgat de președintele Klaus Iohannis.

Sursa: www.europafm.ro

Comments

comments

Apelează