fbpx

Contact

Salariații Termocentralei Mintia ar putea să întrerupă lucrul începând cu data de 18 august

Angajaţii Termocentralei Mintia din cadrul Complexului Energetic Hunedoara (CEH) ar putea declanşa noi acţiuni de protest şi să întrerupă lucrul începând cu data de 18 august, Sindicatul “Solidaritatea Hunedoara” atrăgând atenţia, marţi, asupra faptului că nu a fost elaborat un program de restructurare, iar unele drepturi salariale sunt întârziate cu cinci luni.

Organizaţia sindicală a transmis marţi o adresă şi către Serviciul Român de Informaţii (SRI) – Direcţia Judeţeană Hunedoara, în care semnalează că, din cauza stării financiare precare în care se află CEH, în rândurile angajaţilor termocentralei Mintia s-a creat o stare de nemulţumire care ar putea culmina cu oprirea lucrului, începând de săptămâna viitoare.

“Am solicitat Ministerului Economiei şi Guvernului implicare. Să se ia o decizie dacă vrea să se salveze acest producător de energie electrică. Nu am primit niciun răspuns. Am semnalat şi faptul că la ultimul protest spontan, de pe 29 iulie, salariaţii au dat un ultimatum guvernanţilor să ia o decizie în legătură cu locurile lor de muncă. Termenul ar fi pe 18 august. Suntem la a cincea lună fără anumite drepturi salariale şi nu există o altă soluţie: oprim noi, dacă nu se opreşte din cauza lipsei de cărbune”, a declarat, pentru AGERPRES, preşedintele Sindicatului “Solidaritatea Hunedoara”, Cristian Iştoc.

Potrivit acestuia, angajaţii termocentralei ar trebui să primească tichetele de masă, tichetele de vacanţă, drepturile la energie şi deconturile de transport pe ultimele cinci luni, valoarea sumelor restante fiind cuprinsă între 3.000 şi 5.000 de lei pentru fiecare salariat. În ceea ce priveşte programul de reorganizare al termocentralei, acesta a menţionat că organizaţiile sindicale nu au fost consultate de administraţie şi că, în lipsa unui dialog, sindicaliştii propun ca muncitorii afectaţi de închidere să primească plăţi compensatorii în valoare de 90.000 de lei şi venituri de completare pentru o perioadă de doi ani de zile.

Totodată, Sindicatul “Solidaritatea Hunedoara” atrage atenţia asupra lipsei stocurilor de cărbune, marţi după amiază acestea fiind aproape de zero.

“Ne aflăm, din nou, în faţa unei posibile opriri a termocentralei din lipsa stocului de cărbune. Stăm după fiecare tren care vine din Valea Jiului, lucru care ne arată că salariile şi drepturile restante sunt sub semnul întrebării”, a arătat Iştoc. În cadrul termocentralei Mintia lucrează circa 700 de angajaţi.

Sursa: www.economica.net

Comments

comments

Apelează