fbpx

Contact

Salariile functionarilor publici – Romania vs Ungaria

Cu toate ca nivelul de trai din Ungaria este superior celui din Romania, un studiu arata ca functionarii romani castiga mai bine decat colegii de breasla din Ungaria.

Salariile din Romania sunt cu 7% mai mari

Chiar daca valoarea PIB per capita este mai mica decat in Ungaria, un functionar public din Romania castiga 3.320 de lei net, cu 7% mai mult ca unul din Ungaria.

Salariile sunt influentate si de politicile in domeniu

“Salariile din sectorul public sunt influentate si de politicile in domeniu ale fiecarui guvern, iar sectorul privat este nevoit sa se adapteze in cazul in care exista diferente majore, pentru a nu pierde candidati in favoarea sectorului public“, declara Florin Godean, country manager al Adecco.

Salariul unui functionar roman, cu 44% mai mare decat salariul mediu

Potrivit studiului Eurostat, salariul unui functionar public roman este mai mare cu 44% decat un salariu mediu la nivel national, in timp in Ungaria, un functionar castiga cu 18% mai mult decat media angajatilor.

“Sistemul de salarizare de la stat in Ro­ma­nia reprezinta o anomalie in raport cu mediul pri­vat. In timp ce mediul privat muta tot mai mult din pachetul salarial al angajatilor spre par­tea variabila, astfel incat sa plateasca mai mult pentru performanta, la stat cresterile se fac la sa­lariile de baza, fixe, fara a le corela cu re­zul­ta­tele. Astfel, in lipsa unui sistem de evaluare a per­formantei care sa functioneze corect, buge­ta­rii ajung sa castige mai mult, indiferent daca fac sau nu performanta“, arata Cristina Posto­la­che, managing partner in cadrul firmei cu acti­vitati in domeniul resurselor umane Big4HR.

 

 

Sursa: zf.ro

Comments

comments

Apelează