fbpx

Contact

Salariul minim ar putea fi corelat cu salariul mediu si ar creste cu 1.000 de lei – propunere legislativa

Valoarea salariului minim in Romania ar putea fi corelata cu cea a salariului mediu, potrivit unei propuneri legislative inregistrata la Senat pentru dezbatere, initiata de sapte social-democrati.

Ca sa intre in vigoare, ea trebuie adoptata de ambele Camere, promulgata de presedinte si publicata in Monitorul Oficial.

In prezent, ea este inregistrata in Senat pentru dezbatere. In forma actuala, propunerea legislativa presupune introducerea urmatorului aliniat in Codul Muncii:

“Raportul dintre salariul de baza minim brut pe tara si salariul mediu brut pe economic va creste in transe anuale egale incepand cu data de 1 ianuarie 2021, urmand ca la data de 31 decembrie 2024 salariul de baza minim brut pe tara sa reprezinte 60% din salariul mediu brut pe economie”. In expunerea de motive, acestia au mentionat discutiile care au loc despre introducerea unui salariu minim la nivelul UE. La inceputul anului, Comisia Europeana a lansat prima etapa a consultarii cu partenerii sociali (intreprinderile si sindicatele) pe aceasta tema, iar prima formula de calcul luata in considerare este ca salariul minim sa fie calculat ca 60% din salariul mediu. Iar asta propun si deputatii social-democrati din tara noastra. Deocamdata, statele nordice se opun introducerii acestei masuri la nivel european si sustin ca le-ar strica mecanismul de recompensare a angajatilor, care functioneaza foarte bine. Acestia nu au in prezent un salariu minim stabilit de stat, pe fiecare ramura a economiei in parte, in urma unor negocieri colective intre sindicate si patroni.

Sursa: www.ziare.ro

Comments

comments

Apelează