fbpx

Contact

Săptămâna de lucru de patru zile. Şase din zece companii din România sunt reticente

avocat dreptul muncii

Şase din zece companii din România s-au declarat reticente atunci când vine vorba despre a adopta săptămâna de lucru de patru zile, deşi această abordare a fost experimentată cu succes în alte state, arată rezultatele unui sondaj realizat BestJobs, platformă de recrutare online, în luna februarie, în rândul a 2.223 de utilizatori de Internet, respondenţi din rândul angajaţilor, respectiv 254 de respondenţi reprezentând companiile.

Potrivit datelor centralizate de BestJobs, chiar dacă 80% dintre angajaţi îşi doresc să lucreze doar patru zile pe săptămână, chiar şi în formula cu zece ore pe zi, 40% dintre angajatori se tem că acest program ar influenţa negativ capacitatea oamenilor de a se concentra şi implicit productivitatea.

De asemenea, aproape 35% sunt preocupaţi de faptul că, pe termen lung, angajaţii ar ajunge la extenuare din cauza volumului zilnic de muncă crescut, deşi rezultatele experimentului internaţional arată contrariul.

Sondajul relevă faptul că, în ziua liberă, respondenţii susţin că ar face mai multe activităţi în familie (59%), s-ar ocupa de sarcinile administrative de care nu se pot ocupa în timpului programului de lucru (44%), ar dedica mai mult timp pasiunilor şi hobby-urilor (40%) sau ar alege să se odihnească (39%).

„Săptămâna de lucru de patru zile revine în atenţia jucătorilor de pe piaţa muncii, întrucât cel mai mare experiment internaţional în acest sens s-a încheiat de curând şi a avut rezultate pozitive. În Marea Britanie, 92% dintre companiile care au testat formatul cu 4 zile lucrate în loc de 5, fără a creşte numărul de ore din programul zilnic, au de gând să continue, în timp ce 30% vor îl adopta definitiv”, se precizează în concluziile cercetării.

În viziunea specialiştilor, reducerea săptămânii de lucru ar avea un efect pozitiv şi asupra modului de lucru.În prezent, rezultatele sondajului BestJobs arată că patru din zece angajaţi lucrează în sistem hibrid, în timp ce 29% îşi desfăşoară activitatea în totalitate remote, iar 28% doar de la birou.

Sistemul hibrid este implementat diferit de la o companie la alta, astfel că peste o treime (37%) lucrează o singură zi de la birou şi patru de acasă. Alţi 28% merg la sediu două zile pe săptămână, 20% fac această navetă pentru trei zile pe săptămână, în timp ce 14% lucrează o singură zi de acasă. Sondajul BestJobs a fost realizat în luna februarie, în rândul a 2.223 de utilizatori de Internet, respondenţi din rândul angajaţilor, respectiv 254 de respondenţi reprezentând companiile.

Sursa: www.econimica.net

Comments

comments

Apelează