fbpx

Contact

Se suspendă contractul individual de muncă pe durata zilelor libere plătite acordate părinților pentru supravegherea copiilor, în situaţia închiderii temporare a unităţilor de învăţământ ?

icon

După cum bine știți, în Monitorul Oficial nr. 209 /14.03.2020 a fost publicată Legea nr. 19/2020 privind acordarea unor zile libere părinţilor pentru supravegherea copiilor, în situaţia închiderii temporare a unităţilor de învăţământ.

Potrivit acestei legi, unul dintre părinți are dreptul de a beneficia de zile libere plătite pe perioada închiderii temporare a unităţilor de învăţământ unde aceştia sunt înscrişi, ca urmare a condiţiilor meteorologice nefavorabile sau a altor situaţii extreme decretate astfel de către autorităţile competente cu atribuţii în domeniu.

Pornind de la aceste prevederi, o întrebare care deja ne-a fost adresată vizează situația contractului individual de muncă pe durta acestor zile libere, respectiv dacă aceste zile libere conduc la suspendarea contractului iindividual de muncă.

Pentru a răspunde la această întrebare este necesar să analizăm textele Codului muncii referitoare la suspendarea contractului individual de muncă cu atât mai mult cu cât Legea nr. 19/2020 nu cuprinde nicio mențiune referitoare la suspendarea raportului de muncă.

Potrivit legislației muncii, suspendarea contractului individual de muncă intervine în cazurile expres și limitativ prevăzute de lege. Or, Codul muncii nu cuprinde nicio prevedere referitoare la suspendarea raportului de muncă pe perioada zilelor libere acordate părinţilor pentru supravegherea copiilor, în situaţia închiderii temporare a unităţilor de învăţământ.

Rezultă așadar că, în absența unei prevederi legale exprese, contractul individual de muncă nu se suspendă pe perioada zilelor libere acordate părinţilor pentru supravegherea copiilor, în situaţia închiderii temporare a unităţilor de învăţământ.

Av. dr. Răzvan Vasiliu

Comments

comments

Apelează