fbpx

Contact

Sindicaliștii din sănătate cer creșterea salariilor cu minim 15% și amenință cu „declanșarea tuturor formelor de protest”

​SANITAS, cea mai mare federație sindicală din sistemul sanitar, cere creșterea veniturilor tuturor salariaților din sănătate și asistență socială cu un procent de minim 15%, pentru acoperirea inflaţiei, precum și declanșarea, de urgență, a negocierilor între Guvernul României și partenerii sociali, pe proiectul noii legi a salarizării personalului plătit din fonduri publice.

SANITAS amenință cu „declanșarea tuturor formelor de protest în toate unităţile sanitare şi de asistenţă socială inclusiv deschiderea conflictului colectiv de muncă la nivel de sector în situaţia în care Guvernul nu va manifesta deschiderea necesară pentru soluţionarea cu celeritate a revendicărilor”.

Acțiunile de protest „vor fi organizate și desfășurate gradual, în baza și conform noii legi a dialogului social, până la soluționarea revendicărilor noastre și la îmbunătățirea semnificativă a situației membrilor noștri de sindicat”, spun reprezentanții SANITAS.

Reprezentanții SANITAS consideră că „nivelul inflației a atins cote alarmante și a determinat creșterea nepermisă a costului vieții de zi cu zi, cost care a surclasat mult orice creștere salarială din ultimii 4 ani”.

Nemulțumirile SANITAS:

-Ne aflăm la momentul la care Legea nr. 153/2017 a salarizării unitare a personalului plătit din fonduri publice trebuia să fi ajuns la maturitate și toate drepturile prevăzute de aceasta să fie acordate fără nicio discriminare, lucru nerealizat și fără perspective concrete și previzibile, deși de mai bine de un an ni s-a promis un calendar concret de punere în aplicare.

-Deși actuala lege de salarizare nu a fost integral pusă în aplicare, mai sunt doar două luni până când Guvernul ar trebui să redacteze o nouă lege a salarizării asumată prin PNRR, lege care nu a fost negociată cu partenerii sociali nici măcar la nivel de principii până la acest moment.

-Experiența nefastă a apariției actualei legi, cu toate greșelile, inechitățile și discriminările acesteia datorate aroganței unei echipe guvernamentale care a considerat că nu sunt necesare consultările cu partenerii sociali pentru redactarea unui astfel de document legislativ care afectează aproape jumătate din salariații acestei țări.
Particularitățile celor două sectoare de activitate pe care le reprezentăm, sănătatea și asistența socială, și anume: faptul că salariații în aceste sisteme lucrează cu obligativitatea asigurării continuității, condițiile de muncă prezintă riscuri majore, permanente și imposibil de eliminat, sunt sisteme care se află mereu în prima linie atât în situații pandemice/ epidemice cât şi de pace sau război.

-Impactul pe care trecerea de la finanțarea pe cheltuieli realizate la finanțarea pe servicii realizate a spitalelor îl va avea asupra bugetelor unităților sanitare și implicit asupra acordării drepturilor salariale ale angajaților.

-Nivelul inflației a atins cote alarmante și a determinat creșterea nepermisă a costului vieții de zi cu zi, cost care a surclasat mult orice creștere salarială din ultimii 4 ani.

SURSA: www.hotnews.ro

Comments

comments

Apelează