fbpx

Contact

Sindicatele din administratie ameninta cu greva generala daca Guvernul adopta Codul Administrativ prin OUG

Federatia Nationala a Sindicatelor din Administratie (FNSA) cere Guvernului sa nu adopte Codul Administrativ prin ordonanta de urgenta, si il acuza ca nu au existat consultari pe aceasta tema.

De asemenea, sindicalistii ameninta ca va initia declansarea formelor de protest de tip grevist legale, care pot culmina cu organizarea grevei generale.

“Regretam adoptarea de catre puterea executiva din Romania a acestui mod de lucru, neprofesionist si autoritar, fara a incerca macar sa mimeze dialogul social, doar pentru a bifa inca o realizare. Eliminarea dialogului in acest sens va avea ca si consecinta aparitia unei legi nefunctionale, cu multe sincope si care va putea fi greu aplicata”, se arata intr-un comunicat al FNSA.

Sindicatele atrag atentia ca un demers legislativ de importanta majora, cum este acesta, devine functional si poate fi pus in aplicare doar daca la constructia lui isi aduc contributia si experienta toti partenerii sociali, nu doar structurile care reprezinta angajatorii.

“Observam ca pana in prezent, au fost consultati doar acestia din urma, care, nu ne mai mira, au inteles, printre altele, sa isi promoveze propriile interese. Mai mult, exista in prezent o tendinta de “privatizare” a administratiei publice locale, prin infiintarea de societati comerciale si externalizarea unor servicii publice, sub pretextul eficientizarii activitatii institutiilor din acest sector, actiune ce atrage dupa sine propuneri de modificare a organigramei institutiilor si a reducerii numarului de posturi insa, in paralel, se fac angajari masive la aceste societati. Este un aspect care poate avea consecinte deosebit de grave si care trebuie tratat si reglementat cu maxima diligenta, seriozitate si responsabilitate”, mai precizeaza comunicatul.

Totodata, sindicalistii subliniaza ca adoptarea Codului Administrativ prin ordonanta de urgenta sufera de grave vicii de neconstitutionalitate privind transparenta decizionala.

“Adoptarea Codului Administrativ, demers de o asemenea complexitate si de o asemenea importanta, prin ordonanta de urgenta, in urma unui parcurs legislativ superficial si in mare graba, ridica suspiciuni de vointa pur politica si de nerespectare a principiilor bunei-credinte, dar mai mult decat atat, apreciem ca sufera de grave vicii de neconstitutionalitate privind transparenta decizionala, precum si privind dreptul de participare si implicare a tuturor actorilor interesati la dialogul social institutionalizat, in adoptarea actelor normative de importanta sociala si profesionala deosebita”, mai afirma ei.

Potrivit FNSA, Constitutia Romaniei impune adoptarea modificarilor legilor speciale organice exclusiv prin lege, in urma dezbaterilor parlamentare si nu prin ordonante ale Guvernului, strict interzise in aceste domenii majore.

Sursa: www.ziare.com

Comments

comments

Apelează