fbpx

Contact

Sindicatele din învăţământ acuză Guvernul că a a refuzat dialogul social şi ameninţă cu mişcări de protest, în septembrie, dacă Executivul nu le invită la negocieri

Sindicatele din învăţământ acuză Guvernul că a refuzat dialogul social şi nu a răspuns solicitărilor înaintate în urma protestului din urmă cu o săptămână, ameninţând cu mişcări de protest în septembrie dacă nu vor fi invitate la negocieri.

Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ, Federaţia Sindicatelor din Educaţie „SPIRU HARET” şi Federaţia Naţională Sindicală „Alma Mater” au transmis, joi, printr-un comunicat de presă, că membrii Executivului au refuzat o cale de dialog social, după protestul organizat pe 25 mai în faţa sediului Guvernului.

“Cu toate că a trecut deja o săptămână de la protestul din Piaţa Victoriei, la care au participat peste 1.200 de salariaţi din aproape toate judeţele ţării şi Municipiul Bucureşti, niciun oficial cu putere de decizie nu a răspuns solicitărilor noastre. Această situaţie este un semnal pentru întreg personalul din educaţie, care traduce lipsa implicării guvernamentale în indiferenţă, batjocură sau rea-credinţă! Este, de asemenea o manifestare a dispreţului faţă de toţi salariaţii din învăţământ şi faţă de sistemul educaţional, în general. Suntem conştienţi că situaţia economică a României este dificilă, însă acesta nu este un argument pentru a ne ignora şi pentru a refuza dialogul”, se arată în comunicat.

Sursa citată menţionează că salariaţii din învăţământ, care au printre cele mai mici venituri din sectorul bugetar, au sperat că reprezentanţii Guvernului vor face efortul de a aplica integral Legea salarizării – aşa cum au promis în urma protestelor din luna ianuarie 2022. Sindicatele au precizat că au constatat că, de fapt, altele sunt priorităţile Guvernului şi ale Parlamentului.

“În ciuda mult trâmbiţatelor majorări salariale anunţate de coaliţia de guvernare, angajaţii din educaţie vor primi, în realitate, începând cu data de 1 iulie 2022, doar o pătrime din diferenţa rămasă de acordat, ceea ce însemnă, în medie, 65 de lei net pentru fiecare salariat. Această sumă reprezintă o altă formă de umilire a personalului din educaţie! Opinia publică trebuie să ştie că aplicarea integrală Legii salarizării nu ar acoperi nici măcar jumătate din rata inflaţiei reală, motiv pentru care, cu legitimitate, salariaţii din învăţământ solicită Guvernului României ca, pe lângă aplicarea integrală a Legii 153/2017, să aplice şi o indexare a salariilor, aşa cum procedează guvernele din ţările unde există interes ca populaţia să fie protejată, astfel încât să fie acoperită creşterea alarmantă a preţurilor!”, au mai transmis sindicatele din învăţământ.

Aceastea au mai afirmat că majorarea preţurilor la toate produsele de consum face ca cei mai mulţi salariaţi să aibă dificultăţi în asigurarea unui trai decent.

“Având în vedere actualul nivel al veniturilor şi majorarea substanţială a preţurilor la toate produsele de consum, la care se adaugă şi scumpirea utilităţilor, se constată o prăbuşire a puterii de cumpărare, iar majoritatea salariaţilor întâmpină reale dificultăţi în a-şi asigura un trai decent. În acest context, ne întrebăm cum au reuşit membrii Guvernului şi ai Parlamentului să identifice fonduri pentru a acorda unor funcţionari publici sporuri de complexitate? Cum se poate în cazul unora, iar când vine vorba de învăţământ, de peste 10 ani, nu se găseşte o soluţie să se acorde sporurile pentru condiţiile de muncă, salariaţii din educaţie fiind singurii bugetari care nu le primesc?!”, au mai precizat sindicatele din învăţământ.

Acestea ameninţă cu mişcări de protest în septembrie dacă nu vor fi invitate la negocieri.

“Îi amintim domnului Prim-ministru şi liderilor partidelor politice aflate la guvernare că, prin toate aceste decizii, nu fac altceva decât să <<amaneteze>> soarta sistemului de învăţământ din România şi să sacrifice educaţia fiecărui copil! În condiţiile în care, în perioada imediat următoare, reprezentanţii Guvernului nu vor invita federaţiile sindicale la masa negocierilor şi nu vor găsi soluţii la cerinţele minimale prezentate, în luna septembrie vor fi declanşate ample acţiuni de protest!”, se mai arată în comunicatul sindicatelor din învăţământ.

Sursa: www.news.ro

Comments

comments

Apelează