fbpx

Contact

Sindicatul Pepsi, afiliat Sindalimenta, protestează la ITM Bucureşti luni dimineaţa

avocat dreptul muncii contract colectiv de munca CCM

Sindicatul PEPSI România protestează luni dimineaţa, în faţa sediului Inspectoratului Teritorial de Muncă al Municipiului Bucureşti faţă de refuzul reprezentanţilor acestei instituţii de a înregistra Contractul Colectiv de Muncă negociat cu îmbuteliatorul băuturii Pepsi-Cola, societatea Quadrant-AMROQ Beverages SRL.

Potrivit unui comunicat transmis de Federaţia Naţională a Sindicatelor din Industria Alimentară – Sindalimenta, refuzul invocat de ITM Bucureşti este acela că partea sindicală, reprezentată în negocieri de către Federaţie, nu este reprezentativă la nivel de unitate, scrie Agerpres.

„Decizia ITM Bucureşti este însă în contradicţie flagrantă cu decizia Tribunalului Bucureşti – Secţia a III-a Civilă nr. 21 FED din data de 02.09.2020 prin care se constată că Federaţia Sindicatelor din Industria Alimentară este reprezentativă la nivel de grup de unităţi, fiind îndreptăţită să participe la negocierea contractelor colective de muncă la nivelul unităţilor unde a obţinut reprezentativitatea (Quadrant-AMROQ Beverages SRL, Ursus Breweries SA, Bergenbier SA, Bermas SA, Heineken Romania SA şi Coca Cola Hbc Romania SRL). Prin această decizie a Tribunalului Bucureşti a fost confirmată sentinţa civilă a Tribunalului Bucureşti nr. 21 FED din data de 04.08.2017 prin care s-a constatat reprezentativitatea Sindalimenta la nivel de grup de unităţi (societăţile menţionate mai sus). Din punctul de vedere al Federaţiei Naţionale a Sindicatelor din Industria Alimentară, Inspectoratul Teritorial de Muncă a devenit o instituţie care de multă vreme nu mai veghează asupra bunei funcţionări a relaţiilor dintre sindicate şi patronate, o instituţie deprofesionalizată”, se precizează în comunicatul citat.

Sindicaliştii atrag atenţia asupra faptului că, deşi cunoaşte problemele negative generate în relaţiile de muncă de Legea dialogului social, în urma modificării ei in 2011, Inspectoratul Teritorial de Muncă nu s-a implicat niciodată în promovarea unui proiect de schimbare a acestei legi. Unul din efectele negative ale actualei Legi a dialogului social este ca în sectorul privat nu mai există federaţii reprezentative la nivelul sectoarelor de activitate, ceea ce conduce la imposibilitatea încheierii contractelor colectiv de muncă la nivel naţional.

„Cu toate că Inspectoratul Teritorial de Munca argumentează că nu se poate implica sub nicio formă în interpretarea prevederile Legii dialogului social, din experienţa noastră în relaţia cu Inspectoratul Teritorial de Munca am constatat că, de foarte multe ori, fiecare inspector dă propria interpretare prevederilor legii, generând situaţii dintre cele mai absurde prin modul de aplicare. Mai mult, ca şi în cazul PEPSI, instituţia nu are capacitatea de decizie, de fiecare dată când apar situaţii mai speciale, întârziind procedurile, solicitând puncte de vedere Ministerului Muncii. Ne întrebăm atunci de ce mai există această instituţie?”, a declarat presedintele Federaţiei Naţionale a Sindicatelor din Industria Alimentară, Dragoş Frumosu.

În acest context, organizaţia face un apel la ministrul Muncii, Raluca Turcan, solicitându-i să ia măsuri urgente împotriva Inspecţiei Muncii, astfel încât să fie reinstaurat un cadru legal, atât din punct de vedere al funcţionării acestei instituţii, cât şi al implicării în soluţionarea conflictelor dintre salariaţi şi angajatori, in condiţiile în care angajaţii sunt cei care au de suferit de pe urma acestora.

Sursa: www.economica.net

Comments

comments

Apelează