fbpx

Contact

SNFP: Sistemul de salarizare transformă instituţiile publice în instrumentele intereselor de grup

Sindicatul Naţional al Funcţionarilor Publici (SNFP) susţine că sistemul de salarizare transformă instituţiile publice în instrumente de impunere a intereselor de grup, iar în situaţia în care nu este respectat cadrul legal şi decizia Curţii Constituţionale există premise pentru declanşarea conflictelor de muncă şi a acţionării în instanţă.

“Profitând de această lege a salarizării, dar ignorând decizia CCR 794/decembrie 2016, unii preşedinţi de consilii judeţene şi primari au hotărât să acorde sau nu, după bunul plac, majorări de salarii personalului din unităţile subordonate.

Opinia publică trebuie să cunoască faptul că prin acest instrument, salarizarea, un conducător politic poate, şi sigur se va întâmpla, să influenţeze aplicarea legii, transformând funcţionarii publici şi instituţiile publice în arme de luptă politică sau de rezolvare a propriilor interese”, se arată într-un comunicat al Sindicatului Naţional al Funcţionarilor Publici (SNFP), potrivit Agerpres.

De asemenea, sindicaliştii afirmă că administraţia publică locală “suferă astăzi de neaplicarea Deciziei CCR 794/2016”, prin care se elimină discriminarea pe funcţii publice similare.

“Administraţia publică centrală suferă de nerespectarea prevederilor legii salarizării, nebeneficiind de sporul de 15%, de transformarea funcţiilor, acolo unde este cazul, din funcţii teritoriale în funcţii de stat (finanţe, muncă, protecţia consumatorilor etc). Tăierea veniturilor salariale cu 20% pentru funcţionarii publici de la care se solicită şi se aşteaptă impunerea disciplinei economico-financiară şi colectarea cât mai eficientă a banilor la bugetul de stat – Antifraudă”, potrivit SNFP.

În acest context, sindicaliştii afirmă că există toate premisele declanşării conflictelor de muncă, a acţionării în instanţă, acolo unde nu este respectat cadrul legal – Legea şi Decizia CCR, precum şi a acţiunilor de protest. Sindicatul Naţional al Funcţionarilor Publici, SNFP, reuneşte funcţionari publici şi personal contractual din Administraţia publică centrală şi locală.

Sursa: Agerpres

Comments

comments

Apelează