fbpx

Contact

Solidaritatea Sanitară este nemulțumită de „Ordonanţa amăgirilor” adoptată vineri de Guvern și anunță că își va continua protestele

Ordonanţa de Urgenţă adoptată vineri de Guvern nu satisface revendicările angajaţilor din Sănătate şi forma în care au fost transpuse solicitările Federaţiei “Solidaritatea Sanitară” nu se regăseşte în lista de revendicări, informează organizaţia sindicală, care anunţă continuarea protestelor.

„Ordonanţa de urgenţă pe care Guvernul a adoptat-o în şedinţa de ieri 30 iunie nu satisface revendicările angajaţilor din Sănătate. De altfel, forma în care Guvernul a înţeles să transpună o parte dintre solicitările Federaţiei „Solidaritatea Sanitară” nu se regăseşte în lista noastră de revendicări. Este vorba, în special, despre revendicările referitoare la plata corectă pentru munca prin care se asigură continuitatea serviciilor medicale, pentru care Guvernul a înţeles să acorde o sumă fixă în dauna plăţii acestor drepturi prin raportare la salariul de bază actual”, se menţionează într-un comunicat al federaţiei.

Federaţia „Solidaritatea Sanitară” a efectuat o analiză a impactului Ordonanţei de urgenţă nr. 63/2023 pentru stabilirea unor măsuri privind salarizarea în sistemul sanitar public, iar evaluarea impactului evidenţiază faptul că acest act normativ „este de fapt o „Ordonanţă a amăgirilor”, deoarece există o diferenţă foarte mare între beneficiile anunţate public pentru angajaţii din Sănătate şi beneficiile reale”, precizează sursa citată.

Astfel, semnalează sindicaliştii, după cum arată analiza de impact, cea mai mare parte a angajaţilor din Sănătatea cărora le-ar trebui acordate drepturile prevăzute în OUG se află într-una din următoarele situaţii: nu vor putea beneficia de aceste drepturi deoarece unitatea depăşeşte plafonul de 30% aferent sporurilor şi indemnizaţiilor (efectul creşterilor salariale fictive), adică vor beneficia de aceste drepturi dar vor pierde alte drepturi salariale în schimb (în special din cauza reducerii sporurilor pentru condiţiile de muncă), sau vor beneficia de aceste drepturi dar în condiţiile în care vor scădea veniturile salariale ale altor categorii de angajaţi (efectul transferului unor părţi din venitul salarial de la un angajat la altul).

„În sinteză, din perspectiva pretenţiei Guvernului de a creşte unele venituri salariale, principalul efect al acestui act normativ îl constituie de fapt mutarea banilor dintr-un buzunar în altul. Acesta este un efect intenţionat, împotriva căruia Federaţia „Solidaritatea Sanitară” a luptat şi la elaborarea şi adoptarea legii nr. 153/2017″, precizează sindicaliştii.

La acest efect de simulare a unor creşteri salariale se adaugă amplificarea inechităţilor inexistente şi introducerea unora noi, intervenţia agravând de fapt problemele salariale din sistemul public de sănătate, adaugă aceştia.

„Nu ştim dacă acest rezultat este cauzat de rea voinţă, de nepricepere ori de amândouă. Ştim doar că pentru marea majoritate a angajaţilor din Sănătate care ar trebui să beneficieze de drepturile amintite în actul normativ efectul va fi nul, acolo unde nu vom asista chiar la reducerea veniturilor salariale. La fel de gravă este intenţia, vizibilă în actul normativ, de a încălca regulile convenite anterior pentru proiectul noii legi a salarizării: OUG nr. 63/2023 instituie ca precedent înlocuirea unei categorii de sporuri cuantificate procentual, a căror valoare în bani se stabileşte prin raportarea la salariul de bază, cu indemnizaţii în sumă fixă, stabilite în mod egal pentru toate categoriile de angajaţi cu acelaşi program de lucru. Adică, este vizibilă încercarea de a trece la „sporuri” (indemnizaţii) în sumă fixă, egale pentru toţi salariaţii. Egalizarea este făcută în jos, determinând faptul că unii angajaţi (mulţi) vor pierde din veniturile salariale în noua lege a salarizării (unii dintre ei pierzând deja odată cu aplicarea OUG nr. 63/2023). Această iniţiativă nu este o noutate, ea fiind afirmată şi la înţelegerea anterioară, dintre aceleaşi părţi, din 26.X.2017″, se mai arată în comunicat.

Astfel, explică reprezentanţii Federaţiei „Solidaritatea Sanitară”, prin introducerea plăţii în sumă fixă a drepturilor salariale aferente gărzilor medicilor şi pentru zile nelucrătoare în cazul asistenților medicali şi personalului auxiliar-sanitar, Guvernul „încalcă inclusiv prevederi ale Codului Muncii” care menţionează în mod expres că aceste drepturi se calculează prin raportare procentuală la salariul de bază.

„Dacă Guvernul ar fi respectat regulile negocierii cu ambele federaţii reprezentative din Sănătate şi ar fi invitat şi reprezentanţii Federaţiei „Solidaritatea Sanitară” la negocieri, această situaţie ar fi fost evitată. De reţinut este faptul că una dintre revendicările noastre esenţiale, respectiv plata sporului de noapte/tură pentru asistentele medicale şi personalul auxiliar-sanitar (infirmiere, brancardieri ) nu se regăseşte în ordonanţa adoptată ieri de Guvern. Altfel spus, Guvernul nu a acordat niciun leu în plus pentru angajaţii din sănătate care lucrează în ture”, susţin sindicaliştii de la Solidaritatea Sanitară.

Ei mai menţionează că Executivul a mai introdus în această ordonanţă o prevedere prin care le spune angajaţilor din sănătate că sumele acordate la acest moment sunt de fapt sume pe care le vor lua în considerare la 1 ianuarie 2024.

„În traducere, Guvernul va afirma în ianuarie 2024: „v-am dat în august 2023, acum veţi primi mai puţin (sau deloc)”. Acest lucru se întâmplă în condiţiile în care la momentul actual sunt încă multe restanţe salariale către angajaţi, pe cadru legal existent”, punctează sursa citată.

În aceste condiţii, conform comunicatului, programul de proteste anunţat de Federaţia „Solidaritatea Sanitară” continuă atât cu acțiunile deja aflate în desfăşurare cât și cu protestele anunţate pentru luna iulie, respectiv: demisia medicilor din CIM-urile aferente gărzilor suplimentare (protest în desfăşurare); protestul angajaţilor din Sănătate care asigură continuitatea serviciilor medicale/funcţionării unităţii (protest în desfăşurare); 6 iulie 2023 – pichetarea tuturor spitalelor din ţară; 12 iulie 2023 – organizarea mitingului naţional al angajaţilor din Sănătate în Piaţa Victoriei; 19 iulie 2023 – greva de avertisment; 27 iulie 2023 – greva generală.

Revendicările Federaţiei „Solidaritatea Sanitară” rămân aceleaşi, fiind susţinute alături de protestele în stradă sau în curtea spitalelor şi de cei 1.318 medici care au semnat până acum în cadrul protestului privind demisia din gărzile suplimentare, respectiv de cei 5.268 de angajaţi care au semnat în cadrul protestului angajaţilor care asigură continuitatea serviciilor medicale, anunţă sindicaliştii prin intermediul comunicatului.

„Precizăm că, în încercarea de a corecta acest dezastru, Federaţia „Solidaritatea Sanitară” a transmis Guvernului o propunere alternativă de act normativ. Este evident faptul că practica dialogului social preferenţial a făcut posibilă această gravă eroare legislativă”, subliniază sursa citată.

Sursa: www.economica.net

Comments

comments

Apelează