fbpx

Contact

Sondaj: 3 din 5 angajaţi în IT&C se aşteaptă ca 2024 să aducă multe schimbări în industrie şi 47% consideră că este mai greu în această perioadă să facă o schimbare profesională

Numărul de specialişti IT angajaţi în România a înregistrat o creştere constantă în ultimii ani, fiind unul dintre sectoarele cu cele mai mari salarii, dar şi cu un grad mare de mobilitate a forţei de muncă, 2024 aducând însă o serie de schimbări, iar 47% dintre programatori consideră că este mai greu în această perioadă să facă o schimbare profesională, potrivit unui studiu realizat de platforma de recrutare online bestjobs în parteneriat cu firma Orion Innovation.

Astfel, 3 din 5 angajaţi în IT&C consideră 2024 un an care va aduce schimbări semnificative în industria IT. Salariul (30%), posibilităţile de dezvoltare şi creştere (20%), flexibilitatea modului de lucru (15%) şi pachetul de beneficii (13%) sunt cele mai importante criterii de care specialiştii în IT ţin cont în acceptarea unei oferte de angajare.

În România, în luna august 2023, figurau 240.800 angajaţi în IT&C, 82% dintre ei având până în 34 de ani, potrivit datelor Eurostat. Cifrele plasează România pe locul 2 în Europa ca număr de specialişti angajaţi în IT şi pe locul 5 în rândul ţărilor UE ca procent de femei cu studii în IT&C, ce activează ca specialişti IT (30%).

Angajaţii în IT preferă să lucreze remote (89%) măcar câteva zile pe săptămână, însă momentan modul de lucru este împărţit între remote (38%), hibrid (28%) şi de la birou (36%).

Deşi lipsa contactului fizic şi a interacţiunii în timp real poate duce la o pierdere a conexiunii umane şi la o scădere a nivelului de angajament şi coeziune în echipă, o relaţie bună cu colegii de muncă este considerată importantă de 94% dintre respondenţii sondajului.

Conform studiului, salariul şi beneficiile extrasalariale sunt motivele principale care determină programatorii să rămână sau nu la actualul loc de muncă, 55% dintre respondenţi aşteptând o creştere de minim 10% a salariului în acest an. Salariul mediu net pentru un specialist IT junior (0-2 ani experienţă) porneşte de la 800 euro net şi poate ajunge la peste 3.000 euro net, în cazul unui specialist IT senior.

Totodată, în topul beneficiilor pe care le primesc la locul de muncă, ca parte din pachetul salarial, se numără program şi mod de lucru flexibil, tichete de masă, acces la servicii medicale private, asigurare medicală, cursuri de specializare şi dezvoltare personală.

Pe lângă acestea, angajaţii IT îşi doresc să primească şi al 13-lea salariu, bonusuri de performanţă, suport în certificări profesionale, pensie privată sau acţiuni în companie. Întrebaţi ce îi motivează la locul de muncă, IT-iştii spun că rezultatul pozitiv al muncii lor, satisfacţia personală de a reuşi ceva nou, posibilitatea de a obţine o promovare sau aprecierile superiorilor şi echipei îi determină să se implice cel mai mult la job.

În sens opus, ce îi demotivează şi îi face să se îndrepte către o schimbare profesională sunt lipsa unei măriri de salariu, starea de burnout (oboseală extremă), faptul că munca pe care o fac nu le aduce nicio satisfacţie şi lipsa aprecierilor din partea superiorilor şi echipei.

Sondajul a fost realizat în perioada noiembrie-decembrie 2023, pe un eşantion de 840 angajaţi în domeniul IT din România.

Sursa: www.zf.ro

Comments

comments

Apelează