fbpx

Contact

Sondaj: 4 din 10 angajaţi sunt nemulţumiţi de salariu

4 din 10 angajaţi sunt nemulţumiţi de salariu. Mulţi candidaţi se plâng însă că nu sunt buni negociatori ai propriilor salarii şi că o discuţie cu managerul le provoacă disconfort.

Aproape 40% dintre participanţi nu şi-au mai negociat salariul de la angajare, arată cel mai recent sondaj eJobs.

În acelaşi timp, 49,8% spun că este ok, dar s-ar putea şi mai bine. Doar 10,7% nu au niciun motiv de nemulţumire din acest punct de vedere.

Cu toate acestea, o eventuală renegociere salarială pare a fi o soluţie pentru un procent destul de mic de angajaţi, în condiţiile în care nu cred că ar putea veni cu argumente care să-i convingă pe manageri să acorde majorarea dorită.

Astfel, 42% spun că, o discuţie în acest sens, ar putea să le aducă un plus de maximum 10%, 37,7% cred că ar putea obţine între 10% şi 20%, iar 13,1% între 20% şi 30%. 3,1% au încredere că o renegociere le-ar putea creşte salariul cu 30% – 40%, 2% între 40% şi 50% şi 2,1% peste 50%. 32,1% dintre respondenţi se plâng de faptul că, deşi încearcă să negocieze, rar li se întâmplă să obţină suma dorită. 20,9% recunosc că nu le place şi nu se descurcă deloc să negocieze, de aceea acceptă mereu oferta propusă de angajator.

Mai puţin de o treime au încredere în ei înşişi că se descurcă foarte bine, de vreme ce aproape întotdeauna au reuşit să obţină sumele dorite, în timp ce pentru 20,7% este greu să facă o evaluarea a capacităţilor de negociere pe care le au.

În plus, sondajul mai arată că 39,6% dintre participanţi nu şi-au mai negociat salariul de la angajare, în timp de 19,5% au făcut acest lucru la începutul anului. Pentru 18,4% a trecut mai mult de un an de la ultima negociere, iar 6,5% au trecut prin această etapă în ultima lună. 15,8% spun că nici nu-şi mai amintesc când s-a întâmplat ultima oară acest lucru.

Atunci când vor să obţină o mărire salarială, 54,6% adoptă metoda clasică de a prezenta managerului realizările profesionale pe care le-au avut în ultima perioadă. 14,8% spun direct că nu se mai simt motivaţi de salariul actual, 10% justifică această cerere prin creşterea preţurilor din ultimul an şi tot atâţi fac o cercetare prealabilă asupra salariilor care se oferă în piaţă, pentru aceeaşi poziţie, şi prezintă datele managerului.

Pe de altă parte, în cazul în care nu primesc mărirea salarială aşteptată, 41% dintre angajaţi încep să îşi caute un job nou, iar 23,9% chiar îi spun textual managerului că vor începe să facă demersuri în acest sens. 22,6% declară că înţeleg situaţia şi, în consecinţă, aşteaptă o perioadă în care lucrurile să meargă mai bine din punct de vedere financiar pentru companie. Aproape 10% privesc un refuz din partea managerului ca pe un puternic factor demotivator.

Cu toate acestea, cei mai mulţi dintre respondenţi nu s-ar grăbi să accepte un nou job dacă oferta salarială nu ar fi de cel puţin 30% peste salariul actual – asta declară o treime dintre participanţii la sondaj. 22,6% ar pleca în altă parte pentru cel puţin 20% şi 14,3% pentru cel puţin 50% în plus. 12,2% nu ar face schimbarea pentru mai puţin de 40%, iar 10,2% şi-ar da demisia doar dacă ar avea în faţă o ofertă dublă. Cei foarte nemulţumiţi de jobul actual (11,2%) ar accepta şi un salariu cu maximum 10% mai mare.

Sondajul a fost realizat în luna septembrie a acestui an, pe un eşantion de 1.389 de respondenţi.

Sursa: www.zf.ro

Comments

comments

Apelează