fbpx

Contact

SONDAJ: Directorii financiari din Danemarca, Germania şi Mexic spun că munca virtuală poate fi o opţiune permanentă. Jumătate dintre directorii financiari la nivel global iau în calcul accelerarea automatizării şi alte noi moduri de lucru

Stare de urgență

Peste două treimi dintre directorii financiari la nivel global sunt foarte încrezători că pot îndeplini aşteptările angajaţilor şi ale clienţilor privind măsurile de siguranţă şi protecţie, arată cea mai recentă ediţie a sondajului global PwC COVID-19 CFO Pulse, potrivit căreia 48% dintre directorii financiari iau în calcul accelerarea automatizării şi alte noi moduri de lucru, iar cei din Danemarca (72%), Germania (67%) şi Mexic (69%) spun că munca virtuală poate fi o opţiune permanentă.

“Peste două treimi dintre directorii financiari la nivel global sunt foarte încrezători că pot îndeplini aşteptările angajaţilor şi ale clienţilor privind măsurile de siguranţă şi protecţie”, arată cea mai recentă ediţie a sondajului global PwC COVID-19 CFO Pulse.

Astfel, 75% dintre respondenţi spun că pot răspunde cerinţelor clienţilor privind siguranţa, în timp ce 70% susţin că pot oferi un mediu de lucru sigur angajaţilor. Totuşi, doar jumătate dintre aceştia cred că au capacitatea de a gestiona starea de bine şi moralul angajaţilor.

”Pe măsură ce are loc relaxarea restricţiilor şi revenirea la locurile de muncă, companiile se confruntă cu o serie de decizii care vizează siguranţa angajaţilor şi a clienţilor, adaptarea activităţii la noile reguli sociale şi continuitatea afacerii într-un climat incert. Aşa cum vedem din acest sondaj, organizaţiile sunt în general convinse că măsurile pentru întoarcerea la locurile de muncă vor funcţiona, însă au dificultăţi să gestioneze moralul oamenilor, un factor care poate afecta productivitatea şi, implicit, ritmul revenirii economice. Astfel, marea provocare pentru companii este să recâştige încrederea angajaţilor, consumatorilor, partenerilor de afaceri. Încrederea va fi cheia recuperării economice şi va depinde de modul în care guvernele şi liderii de afaceri vor reuşi să gândească şi să pună în aplicare planurile de relansare, după ce criza sanitară se va încheia”, declară Ionuţ Simion, country managing partner, PwC România.

În ceea ce priveşte viitorul financiar, 85% dintre CFO  se aşteaptă la o scădere a veniturilor şi/sau a profiturilor în acest an. Cheltuielile de capital în scopul investiţiilor (Capex) au cea mai mare probabilitate de a fi amânate sau reduse atât timp cât 83% dintre directorii financiari preconizează acest lucru.

În schimb, doar 18% care planifică reduceri în cercetare şi dezvoltare şi 16% care se aşteaptă să reducă investiţiile în transformarea digitală.

În condiţiile unei cereri scăzute, mai mult de o treime (37%) dintre directorii financiari la nivel global anticipează trimiterea în concedii sau şomaj tehnic a angajaţilor, în timp ce o altă treime se aşteaptă la pierderea productivităţii în următoarea lună ca urmare a lipsei capacităţilor de lucru la distanţă.

“Cei mai pesimişti sunt directorii financiari din producţia industrială şi auto. Astfel, 46% se aşteaptă la schimbări la nivelul personalului şi 39% la disponibilizări, în următoarea  lună. În acelaşi timp, 58% dintre respondenţii din sectorul sănătăţii estimează o creştere a cererii de protecţie a angajaţilor (concediu medical, alte beneficii) şi 36% anticipează un deficit de personal pentru activitatea critică”, relevă sondajul.

Având în vedere însă necesitatea limitării numărului de persoane în contact strâns, aproximativ jumătate (49%) din directorii financiari consideră că telemunca să fie o opţiune permanentă atunci când este posibil, iar 72% spun că flexibilitatea muncii va rămâne un beneficiu pe termen lung.

Deşi 42% dintre respondenţi cred că organizaţia lor ar putea reveni la „business as usual” în termen de trei luni, dacă pandemia Covid-19 ar fi încheiat astăzi, în multe teritorii există un sentiment în creştere că recuperarea poate dura mult mai mult, potrivit sondajului.

Dintre respondenţii din domeniul sănătăţii, 82% spun că interacţiunea umană este necesară pentru a furniza produse şi servicii, iar 49% consideră că nu vor putea lucra eficient de la distanţă.

Directorii financiari din Danemarca (72%), Germania (67%) şi Mexic (69%) spun că munca virtuală poate fi o opţiune permanentă.

48% dintre directorii financiari se uită la accelerarea automatizării şi la alte noi moduri de lucru. Cel mai ridicat procent s-a înregistrat în Germania, de 76%.

În cadrul sondajul realizat în perioada 4- 10 mai, au participat 867 directori financiari din 24 de ţări: Africa Centrală şi de Sud, Brazilia, Caraibe, China / Hong Kong, Cipru, Cehia, Danemarca, Franţa, Germania, Grecia, Kazahstan, Malaezia, Malta, Mexic, Orientul Mijlociu, Olanda, Portugalia , Singapore, Slovacia, Suedia, Elveţia, Turcia, SUA şi Vietnam.

PwC este o reţea de firme prezentă în 158 de ţări cu mai mult de 276.000 de profesionişti ce oferă servicii în domeniul auditului, consultanţei fiscale şi consultanţei pentru afaceri.

Sursa: www.news.ro

Comments

comments

Apelează