fbpx

Contact

Sondaj: Un sfert dintre angajaţi s-au confruntat cu burnout în acest an. Mai mult de jumătate dintre angajaţi plănuiesc o schimbare în carieră pentru începutul anului 2024, motivaţi de nevoia unei creşteri salariale

Un procent de 43% dintre angajaţi şi-au căutat un job nou în 2023, alţi 24% s-au confruntat cu epuizarea pe plan profesional (burnout), arată un sondaj realizat de platforma de recrutare online Bestjobs.

Pentru 2024, 52% intenţionează să-şi schimbe jobul actual în prima jumătate a anului, în timp ce alţi 27% rămân deschişi la această posibilitate.

”Anul 2023 este aproape de final, iar mai mult de 40% dintre angajaţi spun că a fost mai bun decât 2022”, arată un sondaj realizat de platforma de recrutare online Bestjobs.

Cu toate acestea, 43% dintre angajaţi şi-au căutat un job nou în 2023, alţi 24% s-au confruntat cu epuizarea pe plan profesional (burnout), 15% au muncit pentru a obţine o promovare la actualul loc de muncă şi tot atâţia s-au străduit să-şi crească veniturile pentru a face faţă mai bine scumpirilor.

Pentru 2024, 52% intenţionează să-şi schimbe jobul actual în prima jumătate a anului, în timp ce alţi 27% rămân deschişi la această posibilitate, dar nu au încă un plan concret.

Când vine vorba de reuşite, peste 40% dintre respondenţii sondajului bestjobs spun că principala parte bună a anului 2023 a fost că au obţinut un echilibru între viaţa profesională şi cea personală.

15% se simt împliniţi pentru că au reuşit să-şi crească veniturile, 14% pentru că au finalizat un proiect important şi dificil, 12% pentru că şi-au schimbat jobul, iar 10% pentru că au reuşit să-şi păstreze jobul. Îmbunătăţirea stării mentale a fost o realizare importantă pentru alţi 12%.

Întrebaţi de salariul actual, 64% dintre angajaţi au declarat că acesta este sub media pieţei în cazul lor, ceea ce explică dorinţa atât de mare de a căuta un job mai bun în noul an. 21% consideră că sunt plătiţi la nivelul ofertelor din piaţă şi doar 5% au declarat că venitul lor depăşeşte media pieţei.

În ceea ce priveşte un nou job, angajaţii s-ar bucura ca viitorul angajator să le oferte în primul rând oportunităţi de promovare (85%), stabilitatea locului de muncă (63%) şi un mediu de lucru sănătos (54%). Dintre beneficiile extra-salariale, cei mai mulţi ar prefera să aibă program flexibil (60%), cursuri şi training-uri de specialitate (53%), posibilitatea de a lucra remote (38%) şi mai multe zile de concediu (23%). Abonamentele la clinicile medicale private, asigurarea privată de sănătate, pensia privată facultativă rămân şi ele în topul beneficiilor dorite.

Angajaţii români se aşteaptă la cheltuieli mai mari în această perioadă şi speră la o primă de Crăciun care să compenseze creşterea costurilor.

Dacă în anii trecuţi, aproape 70% dintre respondenţi alocau pentru cadouri un buget de până la 500 lei, acum doar 40% se aşteaptă să se limiteze la această sumă. Scumpirile din ultimul timp i-au făcut pe români să ia în calcul bugete mai mari dacă vor să satisfacă aceleaşi nevoi de sezon. În acest sens, 20% alocă între 500 şi 700 de lei, iar 22% au în plan să cheltuiască şi până la 2.000 de lei. 18% totuşi nu au de gând să cumpere niciun cadou.

Pentru a combate efectele scumpirilor, 7 angajaţi din 10 speră să primească o primă de la angajator cu ocazia acestui Crăciun, arată sondajul bestjobs. Aproape 40% spun că s-ar bucura la bani, 15% la tichete valorice cadou, 13% se aşteaptă să primească produse specifice de sărbători, 10% al 13-lea salariu, iar 7% zile libere suplimentare.

Chiar dacă tradiţiile de Crăciun la birou sunt importante pentru aproape 70% dintre respondenţi, mai puţin de jumătate dintre angajatori mai organizează ceva cu această ocazie.

24% fac petrecere tematică de Crăciun, 32% organizează Secret Santa în echipă, 11% se strâng la birou pentru a face bradul împreună, iar 6% se dedică unor acţiuni caritabile în care implică membrii echipelor.

Şi anul acesta, cei mai mulţi vor petrece Crăciunul acasă, cu familia, prietenii sau partenerul/a. 10% vor merge la munte, 12% ies în oraş la petreceri organizate special, 7% petrec în afara ţării, iar 4% muncesc în acea zi.

Sondajul bestjobs a fost realizat în perioada noiembrie – decembrie, pe un eşantion de 1.300 de utilizatori de internet.

Sursa: www.news.ro

Comments

comments

Apelează