fbpx

Contact

Spor de 60% pentru personalul de specialitate medico-sanitar şi auxiliar sanitar din spitalele Covid, în starea de alertă – proiect

Stare de urgență

Pe durata stării de alertă şi pe o perioadă de 60 de zile de la data încetării acesteia, personalul de specialitate medico-sanitar şi auxiliar sanitar din spitalele publice sau din structurile acestora, din faza I, faza a II-a, dar şi din spitalele de suport pentru pacienţii suspecţi sau confirmaţi cu noul coronavirus primeşte spor pentru condiţii deosebit de periculoase de 60% din salariul de bază, se arată într-un proiect de act normativ consultat de Economica.net.

Guvernul a lansat în dezbatere publică un proiect de act normativ care aduce câteva schimbări la sporul pentru condiţii deosebit de periculoase, primit de personalul din spitalele în care sunt îngrijiţi oameni suspecţi sau confirmaţi cu noul coronavirus (Sars-CoV-2). Pe de o parte, sporul pentru condiţii deosebit de periculoase se acordă personalului de specialitate medico-sanitar şi auxiliar sanitar din spitalele publice în care sunt îngrijiţi pacienţi suspecţi sau confirmaţi cu boala Covid-19 şi în starea de alertă, dar şi pentru o perioadă de 60 de zile de la încetarea ei, se arată în proiectul obţinut de Economica.net.

Mai precis, se completează prevederile din Anexa nr. 2 la Regulamentul-cadru aprobat prin HG nr. 153/2018, astfel încât să se poată acorda sporul pentru epidemii deosebit de grave şi pe durata stării de alertă instituită pe teritoriul României, urmare a răspândirii infecțiilor determinate de virusul Sars-CoV-2, precum şi pentru o perioadă de 60 de zile de la data încetării acesteia, explică Guvernul în nota de fundamentare a proiectului.

Pe de altă parte, acest spor va fi în procent fix de 60% din salariul de bază. MS explică faptul că în HG nr.153/2018, la punctul 9 din Anexa nr. 2, pentru personalul de specialitate medico-sanitar şi auxiliar sanitar din unităţile sanitare care participă efectiv în aplicarea măsurilor de limitare a unor epidemii deosebit de grave este prevăzut un spor pentru condiţii de muncă deosebit de periculoase de 55% – 85% din salariul de bază. Proiectul de act normativ stabileşte valoarea sporului la 60% din salariul de bază pentru personalul de specialitate medico-sanitar şi auxiliar sanitar din spitalele publice în care sunt îngrijiţi pacienţi suspecţi sau confirmaţi cu boala Covid-19.

În cazul în care personalul poate beneficia de două sporuri prevăzute în cuprinsul aceleiași anexe, acesta va beneficia de un singur spor, respectiv de sporul a cărei valoare este mai mare, explică Guvernul. Aceasta, ca să se evite situaţiile în care personalul dintr-o unitate sanitară ar beneficia de un spor pentru condiţii de muncă deosebit de periculoase mai mic decât cel avut în plată.

De asemenea, beneficiarii acestui spor vor fi exceptaţi de la obligativitatea existenţei buletinelor de determinare sau, după caz, expertizarea locurilor de muncă, scrie în proiect. Economica.net vă spune, pe larg, ce prevede proiectul de act normativ: Pe durata stării de alertă, precum şi pentru o perioadă de 60 de zile de la data încetării acesteia, mărimea sporului pentru condiţii deosebit de periculoase pentru personalul de specialitate medico-sanitar şi auxiliar sanitar din spitalele publice sau din structurile acestora, care asigură asistenţă medicală oamenilor confirmaţi cu boala Covid-19 din faza I, faza a II-a, şi din spitalele de suport pentru pacienţii suspecţi sau confirmaţi cu noul coronavirus este de 60% din salariul de bază, se arată într-un proiect de act normativ care completează HG nr. 153/2018.

Este vorba despre proiectul de Hotărâre pentru completarea Hotărârii Guvernului nr. 153/2018 pentru aprobarea Regulamentului-cadru privind stabilirea locurilor de muncă, a categoriilor de personal, a mărimii concrete a sporului pentru condiţii de muncă prevăzut în anexa nr. II la Legea-cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, precum şi a condiţiilor de acordare a acestuia, pentru familia ocupaţională de funcţii bugetare “Sănătate şi asistenţă socială.

Sursa: www.economica.net

Comments

comments

Apelează