fbpx

Contact

Sporul de stres – 50% din salariul de baza

Plenul senatului a votat acordarea unui spor de de risc si solicitare neuropsihica, de 50% din salariul de baza, pentru o categorie de angajati.

Beneficiarii acestui spor sunt functionarii publici

Beneficiarii sporului de risc si solicitare neuropsihica de 50% din salariu, sunt functionarii publici.

“Pentru compensarea activitatii specifice, functionarii publici din cadrul Agentiei Nationale a Functionarilor Publici beneficiaza si de un spor pentru risc si suprasolicitare neuropsihica de 50%, aplicat la salariul de baza lunar”, este modificarea adusa legii 188/1999.

CCR respinsese initial prevederea

Initial, Curtea Constitutionala respinsese prevederea, sustinand ca sporul se poate acorda, dar ca nu poate face parte din salariul de baza, cum era prevazut initial: “pentru compensarea activitatii specifice, personalul ANFP beneficiaza si de un spor pentru risc si suprasolicitare neuropsihica de 50%, aplicat la salariul de baza lunar, care face parte din acesta si care constituie baza de calcul pentru sporuri si alte drepturi care se acorda in raport cu salariul de baza”.

Astfel, CCR a declarat neconstitutionala a doua parte a articolului, motivand ca reglementarea ar fi echivalat cu legiferarea unui spor la spor.

„O atare solutie legislativa nu poate fi acceptata din perspectiva reglementarii de drept comun aplicabila tuturor persoanelor angajate intr-un raport de munca, respectiv art.160 din Codul muncii, potrivit caruia salariul cuprinde salariul de baza, indemnizatiile, sporurile, precum si alte adaosuri.”, motiveaza judecatorii CCR.

Legea trebuie votata de Camera Deputatilor

Prima Camera sesizata este Senatul, iar pentru a fi adoptata, legea trebuie votata de Camera Deputatilor.

 

Sursa: digi24.ro

Comments

comments

Apelează