fbpx

Contact

Statul care a introdus săptămâna de patru zile de muncă, cu numai 6 ore pe zi

Unul dintre cele mai echilibrate state europene din punct de vedere al disciplinei muncii a introdus săptămâna de lucru de numai patru zile, cu câte şase ore fiecare, anunţă thesun.co.ok.

Finlanda introduce programul de lucru de patru zile pe săptămână şi şase ore pe zi, în urma unei reforme sub tutela celui mai tânăr premier din lume, Sanna Marin (FOTO), în vârstă de 34 de ani, scrie thesun.co.uk. Reforma celui mai tânăr premier din lume le va permite angajaţilor să petreacă mai mult timp cu familia şi să se bucure de viaţă, cultură şi hobby-uri.

Măsura este luată după un „experiment” din 2015, desfăşurat în Suedia, care a dovedit că un program de şase ore de muncă pe zi poate spori productivitatea. Rezultatele au arătat că angajaţii sunt mai fericiţi, sănătoşi şi productivi. În noiembrie 2019, Microsof Japonia a introdus weekend-ul de trei zile pentru angajaţi şi productivitatea a crescut cu 40%. Premierul Marin a declarat: „Oamenii merită să stea mai mult cu famila, cu cei dragi, să se bucure de pasiunile lor şi alte aspecte ale vieţii, precum cultura”.

Mamă a unui copil, Marin conduce o coaliţie de centru-stânga, alături de alte patru partide, conduse de femei cu vârste sub 35 de ani. Actuala săptămână de muncă din Finlanda are opt ore pe zi, cinci zile pe săptămână. Propunerea a fost salutată imediat de Ministrul Educaţiei, Li Andersson. Aceasta a declarat: „Este important să le permitem finlandezilor să lucreze mai puţin. Nu este vorba despre o guvernare feminină, ci pur şi simplu despre respectarea promisiunilor faţă de alegători”.

Sursa: www.adevarul.ro

Comments

comments

Apelează