fbpx

Contact

Statut special pentru functia de inspector social

Guvernul a adoptat Ordonanta de Urgenta pentru aprobarea Statutului special al functiei publice de inspector social, precum si pentru modificarea si aducerea unor completari actelor normative.

Inspectorul social este autoritate de stat

Inspectorului social ii este conferit statutul de autoritate de stat, pentru a imbunatati activitatea de control, evaluare, monitorizare si investigare sociala a Agentiei Nationale pentru Plati si Inspectie sociala.

Actul normativ aduce noi atributii agentiei

Actul normativ aprobat aduce noi atributii pentru inspectia sociala, stabileste sanctiuni referitoare la beneficiile de asistenta sociala si face mai clare atributiile serviciilor de asistenta sociala privind acordarea si administrarea beneficiilor si serviciilor sociale.

Agentia este unica institutie de control a respectarii drepturilor sociale, iar functia de inspector social trebuie detinuta de persoane cu abilitatile care le ofera competenta necesara.

De asemenea, sunt prevazute un numar de drepturi si obligatii ale inspectorului social, pentru a opri migrarea specialistilor catre alte institutii si pentru a asigura corectitudinea in munca efectuata.

Se asteapta diminuarea prejudiciilor materiale

In urma modificarilor, se asteapta diminuarea prejudiciilor materiale si financiare aduse bugetului de stat, precum si acordarea beneficiilor sociale persoanelor defavorizate, indreptatite sa beneficieze de acestea.

Exercitatea atributiilor se realizeaza in baza legitimatiei

Exercitarea atributiilor specifice se realizeaza numai in baza legitimatiei, insignei si ordinului de deplasare, cu inregistrarea misiunii de inspectie in Registrul Unic de Control al entitatii inspectate.

Inspectorul social are acces liber in sediile entitatilor care desfasoara programe de protectie sociala

Inspectorul social are dreptul la liber acces in sediile oricarei entitati care desfasoara programe de protectie sociala, precum si in sediile celor care stabilesc incadrarea in grade de handicap, invaliditate sau dependenta.

Vizitele de verificare se pot desfasura si in afara programului, in zilele de weekend sau in zilele de sarbatoare legala.

 

 

Sursa: mmuncii.ro

Comments

comments

Apelează