fbpx

Contact

STUDIU: 61% dintre angajați nu se așteaptă la o mărire a salariului în următoarele șase luni

Schimbările legislative în materie de salarizare, impozitare și contribuții anunțate pentru începutul anului viitor îi fac pe angajații români să nu mai fie la fel de optimiști în privința viitorului lor pe piața muncii. Potrivit răspunsurilor oferite în cadrul sondajului efectuat de Undelucram.ro, cea mai mare platformă dedicată angajaţilor din România, anul 2018 va aduce o migrare masivă a forţei de muncă între companiile care îşi desfaşoară activitatea în România.

Nu mai puţin de 60% dintre respondenţi au spus ca îşi doresc să îşi schimbe locul de muncă în anul care urmează. Deciziile de a părăsi actualul loc de muncă par a fi voluntare, având în vedere că 48.3% dintre angajaţi nu se tem că vor fi concediaţi în următoarele şase luni.

Pentru a putea face cu succes pasul către un alt loc de muncă în anul care urmează, 61.86% dintre participanţi au spus că sunt dispuşi să participe la cursuri de specializare. 40.9% dintre respondenţii sondajului şi-au declarat disponibilitatea de a fi relocaţi în alt oraş decât cel în care se află acum pentru a începe o nouă carieră. Chiar şi aşa, cei mai mulţi participanţi la sondaj recunosc faptul că le va fi greu să găsească un loc de muncă potrivit pregătirii şi aşteptărilor lor. 44.8% consideră că în prezent sunt mult mai puţine oportunităţi de angajare decât erau în urmă cu şase luni. Hotărârea angajaţilor de a căuta noi oportunităţi în 2018 este alimentată de mai mulţi factori care, în opinia lor, le-au afectat şi le vor afecta atât veniturile, cât şi dezvoltarea profesională.

Pesimismul care se manifestă în rândul forţei de muncă este, în primul rând, legat de salariu. 61% dintre angajaţi nu se aşteaptă la niciun fel de mărire a salariului în următoarele şase luni. Aproape 70% dintre aceştia se aşteaptă la o evoluţie negativă a veniturilor, exprimându-şi opinia că trecerea contribuţiilor în sarcina lor le va scădea salariul.
Nici celelalte componente ale venitului nu îi fac pe angajaţi să se simtă mai încrezători. 52.8% cred că, pe lângă salariile mai mici pe care le vor avea de anul viitor, vor fi afectaţi şi de un bonus în scădere comparat cu cel de anul trecut. Dacă la sfârşitul lui 2016 angajaţii plănuiau deja concediile pentru 2017, acum 55.3% dintre ei nu mai fac acest lucru, spunând chiar că se aşteaptă să îşi permită mai puţină relaxare anul viitor.

Mediu de lucru dificil

Pe lângă veniturile mai mici, angajaţii români spun că şi mediul de lucru se degradează treptat. 64% reclamă faptul că pe parcursul ultimelor şase luni volumul de muncă a crescut, pe când sprijinul oferit de companie sau colegi pentru desfăşurarea activităţii a rămas la fel (51%). Chiar şi cu un volum mai mare de muncă, mediul de lucru, procedurile sau eficienţa fie au rămas la fel ca şi până acum (41.6%), fie s-au înrăutăţit (41.8%). Acest lucru conduce la un volum mai mare de stres, resimţit de 64.5% dintre angajaţi.

În ciuda faptului că în ultimul an au evoluat din punct de vedere profesional în cadrul companiilor pentru care lucrează (56.7%), doar 18.7% consideră că mai pot avansa pe scara ierarhică la actualul loc de muncă. Elementele menţionate mai sus îi fac pe 40.3% dintre angajaţi să nu mai aibă încredere în viitorul companiilor pentru care lucrează.

Undelucram.ro este cea mai mare comunitate online a angajaţilor din România, cu peste 50.000 de membri activi pe platformă şi peste 150.000 de evaluări lăsate de utilizatori despre companiile la care lucrează, interviurile de angajare sau ofertele salariale. Platforma pune la dispoziţia angajaţilor materiale pentru dezvoltare profesională precum studii, articole, sondaje, resurse umane şi date despre piaţa locurilor de muncă.

Sursa: capital.ro

Comments

comments

Apelează