fbpx

Contact

Studiu: Cercetătorii, medicii şi IT-iştii, primii specialişti care pleacă din România

România se află printre ţările care exportă personal calificat, iar primii care aleg să părăsească ţara sunt specialiştii din domenii precum cercetare, medicină şi IT, arată un studiu realizat de Asociaţia Română pentru Promovarea Sănătăţii. Motivele pentru care aceştia plecă din România nu sunt de natură financiară, cel mai des invocate cauze fiind corupţia, lipsa oportunităţilor de dezvoltare profesională sau avansarea în carieră nebazată pe merite profesionale.

“Principalul motiv care a determinat decizia de a emigra a specialiştilor din cele trei domenii analizate nu este venitul prea mic. Cel mai des invocate de specialişti au fost, în această ordine: corupţia, lipsa oportunităţilor de dezvoltare professională, avansarea în carieră nebazată pe merite profesionale, birocraţia din instituţiile publice, veniturile mici şi lipsa infrastructurii şi a echipamentelor tehnice”, arată studiul citat.

Cea mai gravă situaţie este în cazul medicilor deoarece aceştia aleg să plece definitiv sau pe termen lung, comparativ cu celelalte două categorii, conform studiului.

Guvernanţii au încercat să stopeze migraţia medicilor prin acordarea de creşteri salariale, salariul mediu în sănătate ajungând la 2.700 de lei net lunar anul acesta, în creştere cu 35% faţă de anul trecut. Doar anul trecut au cerut însă avize pentru a pleca să profeseze în străinătate 1.800 de medici, potrivit datelor de la Colegiul Medicilor din România.

Sursa: Ziarul Financiar

Comments

comments

Apelează