fbpx

Contact

STUDIU: Frauda comisă de angajaţi a generat companiilor pierderi globale de 3,6 miliarde dolari, în 2019. În România, printre cele mai vizate sectoare pentru comiterea de fraude sunt asigurările, retailul şi energia

Frauda comisă de angajaţi a generat companiilor, la nivel global, pierderi de 3,6 miliarde dolari, în 2019 şi, din cauza fraudei comise de angajaţi, numită şi frauda ocupaţională, companiile pierd anual 5% din venituri, potrivit Secret Private Investigations Agency (SPIA), furnizor de servicii de investigaţii corporate, care arată că în România, printre cele mai vizate sectoare pentru comiterea de fraude se numără asigurările, retailul şi energia, în timp ce industria bancară este mult mai puţin expusă riscurilor. “Frauda comisă de angajaţi a generat companiilor, la nivel global, pierderi de 3,6 miliarde dolari, în 2019. Din cauza fraudei comise de angajaţi, numită şi frauda ocupaţională, companiile pierd anual 5% din venituri. În lume, industria bancară înregistrează cele mai multe astfel de fraude, iar mineritul cele mai mari pagube”, arată studiul SPIA.

Secret Private Investigations Agency (SPIA), companie aflată în topul furnizorilor de servicii de investigaţii corporate, se alătură International Fraud Awarness Week, mişcare prin care profesioniştii antifraudă din întreaga lume vor să atragă atenţia asupra fenomenului fraudelor în domeniul de business şi a impactului negativ pe care acestea le generează la nivel de economie mondială, dacă nu sunt luate măsuri la timp. Asociaţia Examinatorilor de Fraudă Certificaţi (ACFE) marchează, în perioada 15-21 noiembrie, International Fraud Awareness Week, cu scopul de genera un dialog în interiorul organizaţiilor şi al companiilor, despre cât de importantă este prevenirea fraudelor, pentru întreaga societate.

De peste 15 ani, timp de o săptămână la mijlocul lunii noiembrie, profesionişti în investigaţii antifraudă din întreaga lume dezbat fenomenul fraudelor ocupaţionale, pierderile pe care le generează fraudatorii companiilor, contextul care permite dezvoltarea unui astfel de fenomen într-un sector economic sau altul, motivaţia din spatele fraudelor şi chiar portretele robot ale fraudulenţilor.

”Ne alăturăm acestei mişcări internaţionale pentru că ştim cât de importantă este educarea şi creşterea capacităţii de apărare a organizaţilor şi a companiilor împotriva fraudelor, mai ales în noul context economic. Datoria noastră, a investigatorilor privaţi, este nu doar să lucrăm, alături de companii, pentru a identifica şi documenta frauda ci şi de a convinge mediul de business că prevenţia antifraudă există şi este mult mai puţin costisitoare decât pagubele provocate de fraudă. Chiar dacă România este o piaţă tânără, în formare, în ceea ce priveşte industria serviciilor de investigaţii private, experienţa speţelor investigate până acum şi probarea unor fraude de până la 2 milioane de euro ne oferă o radiografie complexă atât asupra riscurilor cu care se confruntă cât şi asupra instrumentelor şi procedurilor pe care companiile le au la dispoziţie pentru a anticipa sau limita pierderile suferite”, a declarat Marius Porceanu, fondator şi CEO al SPIA – Secret Private Investigations Agency.

Raportul privind frauda şi abuzul ocupaţional, realizat de Asociaţia Examinatorilor de Fraudă Certificaţi (ACFE) arată că anual, companiile, instituţiile statului şi asociaţiile non-profit pierd în medie 5% din venituri din cauza fraudelor comise de proprii angajaţi sau chiar de către acţionari, prejudiciul creat la nivel global, în 2019, de către aceştia fiind estimat la peste 4.400 miliarde dolari. Experţii antifraudă au luat în considerare pentru raportul din acest an 2.504 cazuri din 125 de ţări care au generat companiilor afectate pierderi de 3,6 miliarde de dolari, pierderea medie cauzată depăşind 1,5 milioane de dolari.

Conform raportului, deşi în topul celor mai vizate sectoare la nivel mondial s-au aflat anul trecut industria financiară, administraţia publică şi industria producătoare, cele mai mari prejudicii au fost generate de fraudele din sectorul minier, energie şi telecomunicaţii, cu pierderi care depăşesc 200.000 de dolari pe fiecare caz.

”În România, printre cele mai vizate sectoare pentru comiterea de fraude se numără asigurările, retailul şi energia, industria bancară fiind mult mai puţin expusă riscurilor, cel mai probabil datorită măsurilor luate în timp”, explică fondatorul SPIA.

Marius Porceanu confirmă de asemenea constatările experţilor ACFE potrivit cărora multe companii încearcă să rezolve intern cazurile de fraudă, chiar dacă nu deţin infrastructura necesară, dar spune că această decizie ţine mai degrabă de cultura organizaţiei decât de resursele financiare pe care le au la dispoziţie companiile.

”O investigaţie pentru depistarea unei fraude poate dura de la câteva luni la câţiva ani şi implică folosirea unei echipe dedicate şi cu expertiză în acel domeniu. O companie nu poate dizloca ani de zile o singură echipă pentru un singur caz, de aceea şansele de a soluţiona intern cazuri complexe sunt mult mai mici în cazul folosirii exclusive a resurselor interne”, spune expertul în investigaţii private. Acesta ar putea fi şi unul dintre motivele pentru care raportul întocmit de ACFE pentru anul 2019 arată că Europa Centrală şi de Est, alături de Asia Centrală şi de Vest, sunt printre regiunile cu cea mai mare rată de nerezolvare a prejudiciilor.

În timp ce Europa Occidentală înregistrează cele mai bune rezultate în materie de recuperare a prejudiciului, în Europa Centrală şi de Est şi Asia Centrală şi de Vest, 61% dintre firme nu reuşesc să obţină nimic de la autorii infracţiunilor, indică ”Raportul privind frauda şi abuzul ocupaţional”.

Peste 80 de membri ai SPIA, angajaţi şi colaboratori din toată ţara, cu atestat şi specializare în investigaţii informative şi supravegheri operative, deservesc companii multinaţionale din domenii variate, precum asigurări, energie, agricultură, imobiliare şi investiţii.

Compania a fost fondată în 2012 şi are capital integral românesc.

Sursa: www.news.ro

Comments

comments

Apelează