fbpx

Contact

Studiu: Mai mult de jumătate dintre angajatori vor majora pachetele salariale până la sfârşitul anului

Pe platforma de recrutare online BestJobs, angajatorii au scos la concurs aproximativ 200.000 de locuri de muncă, cu aproape 60% mai multe faţă de aceeaşi perioadă din 2017, cele mai multe în vânzări, inginerie şi IT. Peste jumătate dintre angajatori susţin că vor majora în a doua parte a anului pachetele salariale pentru poziţiile noi din companie cu 5%-20%, faţă de cele oferite la începutul lui 2018, potrivit unui studiu BestJobs. În următoarea perioadă, 46% dintre angajatori se aşteaptă să plătească pachete salariale cu până la 10% mai mari pentru poziţiile noi, comparativ cu începutul anului, conform unui studiu desfăşurat de BestJobs pe un eşantion de 682 de companii mici, medii şi mari din România.

Astfel, 64% dintre angajatori estimează că vor scoate la concurs până la 10 poziţii noi în semestrul doi din 2018, iar alţi 21% – între 10 şi 20 de poziţii noi. Pentru fiecare poziţie, 73% dintre companiile care vor face angajări caută între 1 şi 5 candidaţi, iar cele mai bune perspective de angajare sunt în domenii precum vânzări (63% dintre companii au declarat că au în plan să angajeze pe astfel de poziţii), administrativ (57%) şi producţie (54%). În schimb, angajaţii specializaţi în domeniile medicină şi farmacie sau HoReCa (hoteluri-restaurante-catering) vor avea mai puţine oferte de muncă la dispoziţie, potrivit studiului BestJobs. Competiţia din ce în ce mai accentuată pentru candidaţi valoroşi împinge angajatorii să extindă inclusiv pachetele de beneficii extra salariale. Astfel, angajatorii iau în calcul posibilitatea să includă beneficii precum pensii private facultative, vouchere de vacanţă, salturi cu paraşuta, reducere la biletele de avion şi chiar masaj la birou, arată sondajul BestJobs.

200.000 de locuri noi de muncă

”Piaţa muncii din România a avut o evoluţie accelerată în prima jumătate din 2018, rata şomajului atingând minimul istoric de 4,5% conform datelor oficiale. Pe platforma de recrutare online BestJobs, angajatorii au scos la concurs aproximativ 200.000 de locuri de muncă, cu aproape 60% mai multe faţă de aceeaşi perioadă din 2017, iar tendinţe similare de recrutare sunt aşteptate şi în a doua jumătate a acestui an”, se menţionează într-un comunicat de presă al BestJobs.

Alţi 18% dintre angajatori cred că este nevoie de pachete salariale cu 10%-20% mai generoase, iar 2% dintre angajatori se aşteaptă inclusiv să fie necesar să ofere salarii chiar şi cu 20% mai mari pentru poziţii similare comparativ cu începutul anului. În aceste condiţii, doar 34% dintre angajatori susţin că vor majora salariile cu mai puţin de 5%, în a doua jumătate a acestui faţă de prima parte. Spre comparaţie, cea mai mare concurenţă pentru un loc de muncă, în primele şase luni din 2018, a fost în domeniul vânzărilor, cu peste 6.000 de poziţii deschise, urmat de inginerie, cu aproximativ 3.000 de poziţii noi, IT şi auto-transport, fiecare cu peste 2.400 de poziţii deschise. Angajaţii din HoReCa au fost şi ei la mare căutare, cu peste 600 de poziţii deschise doar în perioada martie-mai 2018, pe fondul tendinţelor de recrutare pentru joburi sezoniere.

La polul opus, domeniile care au avut nevoie de cea mai puţină forţă de muncă, în perioada analizată, sunt finanţele şi administrativ, care au înregistrat 495, respectiv 330 de job-uri disponibile în primele şase luni din 2018. Job-urile disponibile pe BestJobs au înregistrat peste 300.000 de aplicări

Cele mai multe poziţii deschise în a doua jumătate a acestui an, de 47%, vor fi pentru job-uri de birou, urmate de cele pentru muncitori calificaţi (41%). Companiile caută, cu precădere, candidaţi pentru poziţii full-time, în timp ce doar 24% dintre angajatori spun că au în plan să recruteze şi pentru poziţii part-time sau project-based.

De asemenea, majoritatea poziţiilor noi din perioada iulie-decembrie 2018 se adresează candidaţilor cu 2-5 ani experienţă (54%), urmate de cele pentru candidaţi entry-level, cu până la doi ani de experienţă (37%).

În prima jumătate de an, job-urile cele mai căutate au fost cele din cadrul unor companii precum eMag şi Jysk, acestea înregistrând peste 10.000 de aplicări fiecare, urmate de job-urile din cadrul Interbrands şi Oracle, cu peste 8.000 de aplicări pentru poziţiile deschise.

BestJobs este o platformă de recrutare online apărută acum peste 18 ani, iar, în prezent, pe aceasta se găsesc un număr de peste 2,5 milioane de profesionişti şi peste 25.000 de joburi sunt active, în orice moment, atât în ţară, cât şi în străinătate.

Sursa: www.gandul.info

Comments

comments

Apelează