fbpx

Contact

Studiu: Munca de acasă poate avea beneficii pentru sănătate

Munca de acasă permite oamenilor să mănânce mai sănătos, să se simtă mai puţin stresaţi şi să aibă o tensiune arterială mai scăzută, potrivit unei analize la scară largă a literaturii academice despre locurile de muncă post-pandemie, transmite The Guardian. Cu toate acestea, lucrătorii de la distanţă sunt, de asemenea, mai predispuşi să mănânce gustări, să bea mai mult, să fumeze mai mult şi să se îngraşe, a constatat studiul cercetătorilor de la Agenţia pentru Securitatea Sănătăţii din Marea Britanie (UKHSA) şi King’s College din Londra.

Iar angajatorii care cred că oamenii care lucrează de acasă sunt leneşi ar trebui să se gândească din nou – sunt mai puţin probabil să îşi ia concediu medical, tind să lucreze mai multe ore şi să lucreze seara şi la sfârşit de săptămână.

Studiul, coordonat de Charlotte Hall de la UKHSA, a luat în considerare 1.930 de lucrări academice despre munca la domiciliu, munca la distanţă şi alte tipuri de muncă hibridă şi acasă, într-un efort de a unifica cercetările adesea contradictorii.

Profesorul Neil Greenberg, psihiatru la King’s College din Londra şi unul dintre autorii studiului, a spus că studiul a arătat că lucrătorii şi angajatorii trebuie să înceapă să ia în considerare munca la domiciliu cu aceeaşi seriozitate ca şi munca de birou.

”În vremurile vechi ale muncii de birou, oamenii şi-au dat seama că, dacă îi puneai pe toţi în aceeaşi cameră fără izolare fonică, totul era neplăcut şi nu aveai o forţă de muncă foarte productivă. Acum, că am trecut la o cultură a muncii la domiciliu, este logic ca organizaţiile şi guvernul să se asigure că oamenii care lucrează la domiciliu o fac într-un mod cât mai eficient posibil”, a spus el.

Analiza, publicată în Journal of Occupational Health, a identificat trei teme – mediul de lucru acasă, efectul asupra vieţii şi carierei lucrătorilor şi efectul asupra sănătăţii acestora.

Greenberg a spus că cercetarea a arătat că există câştigători şi învinşi în multe domenii ale muncii la domiciliu.

Mediul de lucru depinde de cât spaţiu este acasă, de echipamentele disponibile şi de cât de mult control au lucrătorii asupra zilei lor.

Oamenilor cu venituri mai mari le place adesea mai mult munca acasă, dar cei cu mai multe responsabilităţi acasă, cum ar fi îngrijirea copiilor sau treburile casnice – adesea femeile şi cei care trăiesc singuri – au tendinţa de a fi mai stresaţi.

”În general, oamenii s-au simţit mai productivi acasă. A fost deosebit de bine pentru lucruri creative, dar mult mai dificil să se ocupe de chestiuni obositoare. Mulţi oameni sunt îngrijoraţi de perspectivele de carieră – acest sentiment că, dacă nu eşti prezent în birou, vei fi trecut cu vederea.”, a spus Greenberg.

Efectele asupra sănătăţii au fost mai clare. Tranziţia la munca la domiciliu în timpul Covid a fost legată ”de o creştere a aportului de legume, fructe, lactate, gustări şi mese auto-preparate; Lucrătorii mai tineri şi femeile au beneficiat cel mai mult în ceea ce priveşte o alimentaţie mai sănătoasă”, se arată în cercetare.

Unul dintre studiile analizate a constatat că 46,9% dintre angajaţii care lucrează de acasă s-au îngrăşat, iar un altul a stabilit cifra la 41%.

Majoritatea lucrărilor analizate au arătat că lucrătorii la domiciliu sunt mai sedentari.

Sursa: www.news.ro

Comments

comments

Apelează