fbpx

Contact

Studiu ONU – Este puțin probabil ca inteligența artificială să distrugă majoritatea locurilor de muncă, dar lucrătorii de birou sunt în pericol

Probabil că inteligența artificială generativă nu va prelua în totalitate locurile de muncă ale majorității oamenilor, ci va automatiza o parte din sarcinile acestora, eliberându-i pentru a îndeplini alte sarcini, potrivit unui studiu al ONU, scrie Reuters.

Acesta a avertizat, totuși, că munca de birou va fi probabil cea mai afectată, putând afecta mai mult ocuparea forței de muncă feminine, având în vedere că femeile sunt suprareprezentate în acest sector, în special în țările mai bogate, arată G4Media.ro.

O explozie de interes pentru inteligența artificială generativă și aplicațiile sale de tip chatbot a stârnit temeri privind distrugerea locurilor de muncă, similare celor care au apărut atunci când a fost introdusă linia de asamblare mobilă la începutul anilor 1900 și după introducerea calculatoarele în anii 1950. Cu toate acestea, studiul realizat de Organizația Internațională a Muncii, agenția ONU care se ocupă de probleme legate de muncă, a ajuns la următoarea concluzie:

„Majoritatea locurilor de muncă și a industriilor sunt doar parțial expuse la automatizare și, prin urmare, este mai probabil să fie mai degrabă completate decât înlocuite de IA”. Acest lucru înseamnă că „cel mai important impact al tehnologiei este probabil să fie de augmentare a muncii”, adaugă acesta.

Ocupația care va fi probabil cel mai mult afectată de GenAI – capabilă să genereze text, imagini, sunete, animații, modele 3D și alte date – este munca de birou, unde aproximativ un sfert din sarcini sunt foarte expuse la o potențială automatizare, se arată în studiu.

Însă majoritatea celorlalte profesii, precum managerii și lucrătorii din domeniul vânzărilor, sunt doar marginal expuse, potrivit studiului. Cu toate acestea, raportul agenției ONU a avertizat că impactul inteligenței artificiale generative asupra lucrătorilor afectați ar putea fi în continuare „brutal”.

Sursa: www.g4media.ro

Comments

comments

Apelează