fbpx

Contact

Studiu: Peste jumătate dintre români îşi doresc să lucreze în mediul privat. Doar unul din trei angajaţi români ar dori să lucreze la stat în viitorul apropiat

Cei mai mulţi dintre români (55,8%) îşi doresc să lucreze într-o companie privată în următoarea perioadă, în special într-o multinaţională, în timp ce un procent de 32,6% ar vrea să lucreze în domeniul public, arată un sondaj realizat de site-ul de recrutare BestJobs. Sondajul BestJobs a fost realizat în perioada 15 februarie – 10 martie 2021, pe un eşantion de 1.240 de utilizatori de internet.

Sub 5% dintre respondenţi au declarat că îşi doresc să lucreze în propria companie, iar 7% sunt indecişi.

Pentru opt din zece respondenţi, stabilitatea locului de muncă este principalul aspect pe care îl vor lua în considerare la angajatorul pentru care vor să lucreze în perioada următoare. Pe locul următor (55,4%) se află oportunităţile de promovare, apoi colectivul (48%).

Perspectiva de creştere şi dezvoltare a business-ului se află în topul priorităţilor pentru 27% dintre respondenţi, în timp ce brandul şi reputaţia sunt prioritare pentru doar doi din zece angajaţi în alegerea locului de muncă în acest an.

Oportunităţile de a lucra la nivel internaţional sunt importante pentru 14,4% dintre respondenţi. La polul opus, politica de sustenabilitate (de protecţie a mediului înconjurător) este luată în calcul în selecţia viitorului angajator doar de către 6,7% dintre respondenţi.

În ceea ce priveşte domeniile de interes pentru angajaţii dispuşi să îşi schimbe locul de muncă în viitorul apropiat, cele mai căutate ar fi: administrativ (20,7%), marketing şi comunicare (16,7%), resurse umane (15%), sănătate (14,2%), logistică (13,2%), financiar-contabil (13%), IT (11,4%), retail (10,6%), consultanţă (10,2%) şi transport (9,7%).

“Opt din zece români preferă un job full-time, la un angajator care să le ofere siguranţa locului de muncă. În schimb, după experienţa pandemiei, ceilalţi respondenţi ar opta în viitorul apropiat pentru un job part-time, astfel încât să aibă mai mult timp pentru viaţa personală, ori pentru statutul de freelancer/contractor independent, care le permite să aleagă când şi pentru cine să lucreze, dar şi să îşi gestioneze timpul aşa cum doresc. De altfel, indiferent de tipul de job ales: full-time, part-time sau project based; cei mai mulţi dintre respondenţi spun că preferă regimul de muncă hibrid, care să le permită şi munca de acasă”, susţin reprezentanţii BestJobs.

Totodată, unul din patru angajaţi afirmă că în viitorul apropiat ar dori să aibă un job independent de locaţie, în care tehnologiile digitale îl ajută să lucreze de oriunde.

Faptul că angajaţii români îşi doresc să fie ajutaţi în dezvoltarea profesională este reconfirmat şi de faptul că programele de dezvoltare profesională sunt pe locul doi în topul beneficiilor extrasalariale dorite de la viitorul angajator, pentru patru din zece respondenţi.

Bonusurile de performanţă se află pe primul loc în topul beneficiilor dorite de angajaţi în următoarea perioadă (53,3% dintre respondenţi), în timp ce o mare parte dintre angajaţi (31,5%) ar dori să primească transport gratuit. Urmează apoi: abonament la clinici medicale private (28,7%) şi asigurare privată de sănătate (26,5%), posibilitatea de a lucra şi de acasă (22,6%), ori pensie privată (18,5%).Totodată, alţi 15,5% îşi doresc traininguri pentru dezvoltarea abilităţilor digitale, iar 6,7% vor programe de recalificare la locul de muncă.

Întrebaţi ce competenţe profesionale le lipsesc în acest moment şi care i-ar ajuta în parcursul profesional, cei mai mulţi dintre respondenţi (42%) au spus că ar avea nevoie de cunoaşterea unei limbi străine la nivel avansat, în timp ce 22,8% ar dori să îşi dezvolte competenţele de project management. Alţi aproape 14% susţin că le lipsesc competenţele digitale, iar 13% – cele de comunicare.

BestJobs este una dintre cele mai importante platforme de recrutare online din România cu peste 25.000 de oferte de joburi.

Sursa: www.news.ro

Comments

comments

Apelează