fbpx

Contact

Sute de pensionari pe caz de boală și-au pierdut pensia în ultimul an și jumătate prin neprezentare la expertiză. Mulți sunt apți de muncă

Institutul Național de Expertiză Medicală și Recuperare a Capacității de Muncă (INEMRCM) evaluează anual mii de pensionari de invaliditate, iar verdictele medicilor institutului conduc la suspendarea plății pensiei în sute de cazuri. Doar în ultimul an și jumătate, aproape 800 de persoane și-au pierdut însă pensia prin simpla neprezentare la expertiză, relevă date Profit.ro. La sfârșitul anului trecut figurau 543.159 de pensionari de invaliditate la nivel național, număr cu 6,7% mai mic decât în 2017 și echivalentul a 11,5% din totalul pensionarilor de asigurări sociale de stat, potrivit datelor analizate de Profit.ro. Jumătate dintre pensionarii de invaliditate sunt încadrați în gradul III de invaliditate, caracterizat prin pierderea a cel puțin jumătate din capacitatea de muncă și cu posibilitatea prestării unei activități profesionale cu cel mult jumătate de normă. Aceștia sunt și ținta expertizelor anuale organizate de INEMRCM, deoarece au șansele cele mai mari de însănătoșire și reîncadrare în muncă. De altfel, numărul pensionarilor cu gradul III a scăzut în 2018 cu 7,4%. Anul trecut, INEMRCM a convocat 4.490 de pensionari de invaliditate în vederea expertizei medicale a capacității de muncă. Dintre aceștia s-au prezentat la Institut doar 3.851, restul de 639 de persoane fiind propuse, ca pedeapsă, pentru suspendarea plății pensiei, potrivit datelor obținute de Profit.ro.

În prima jumătate a acestui an, numărul pensionarilor pe caz de boală expertizați a scăzut cu peste 42%, fiind înaintate doar 1.465 de convocări, însă tot au existat 158 de persoane care nu s-au prezentat.

Sursa: Profit.ro

Comments

comments

Apelează